“Yaşayan Okullar Projesi” Tanıtıldı

"Yaşayan Okullar Projesi"nin tanıtım toplantısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un katılımıyla Sultanahmet Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde yapıldı. Proje kapsamında 15 mimarlık ofisinin tasarladığı 23 okul yer alıyor.

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında hayata geçirilen “Yaşayan Okullar Projesi”, eğitim kurumlarının mimari yapılarının öğrencilerin gereksinimleri ve okulların bulunduğu bölgenin özellikleri değerlendirilerek yeniden tasarlanması amacıyla düzenleniyor.

Proje kapsamında, 15 mimarlık ofisi tarafından tasarlanan 23 proje, köy okullarından, yoğun kent nüfusundaki okullara Türkiye’nin farklı ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandı. Yaklaşık 150 bin metrekarelik proje alanı ve ortalama 450 derslik ile 15 bin öğrenciye erişmesi hedeflenen Yaşayan Okullar Projesiyle anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim iş okullarının bulundukları bölgenin coğrafi özellikleri göz önünde bulundurarak yeniden yapımı ya da yenilenmesi sağlanacak. Hazırlanan tüm projelerde, okulların sadece öğrencileriyle değil çevreleriyle de sosyal etkileşimlerinin güçlendirilmesi önemseniyor.

Okullar ve Mimarlık Ofisleri Şu Şekilde:

“Çocuklar için nasıl bir okul olur ve bundan sonra da yapacağımız her bir okulun nasıl güzelleştirileceği konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. İstanbul’un en güzel binaları Osmanlı’nın en zor zamanlarında yaptığı binalar arasında yer alıyor. Cumhuriyetin en güzel binaları Cumhuriyetin en zor zamanlarında yapılan binalar. Dolayısıyla bu mesele bir zorluk ya da yokluk meselesi değildir, bu mesele bir fikriyat geliştirme, bir estetik algı oluşturma, sanata saygı duyma meselesidir. Eğer elimizdeki imkanları her ne kadarsa bir zarafet içerisinde harcama kabiliyetimiz varsa, biz bunu o şekilde yaparız. Bundan sonra yapacağımız bu tür okullarda da bu hassasiyetin yükselmesi için elimizden ne gelirse yapacağız ve çocuklarımız için fırsat adaleti sağlayacağız. Bütün çocuklarımızın en güzel mekanlarda eğitim-öğretim görmesinin hakları olduğunu düşünüyoruz. ‘İnsanın şahsiyetini zenginleştiren şahsiyetli binalar yapmak için buradayız.’ şeklindeki düşüncemizi inşallah hayata geçireceğiz.”
Ziya Selçuk

Etiketler

Bir yanıt yazın