Yaşayan Harabe

İspanya’nın kuzeyinde, Palencia kentinin kırsal bölgesinde yer alan eski ve kullanılmayan bir yapı, İspanyol tasarım stüdyosu Estudio Castillo Oli tarafından yenilenerek çağdaş bir yaşam alanına dönüştürüldü.

Estudio Castilli Oli, kırsal kesimde terk edilmiş durumda olan bir harabenin yanına, eski ve yeni arasında bağ kuran ve kırsal belleği koruyan müdahalelerle projelendirilen yeni bir ev inşa etti. Yapıya harabede yaşama fikrini vurgulayan La Ruina Habitada ismi verildi.

Mevcuttaki eski yapı, ikinci katında kapı-pencere boşlukları bulunan kırmızı tuğlayla örülmüş bir dış duvar ve zeminde onu destekleyen geleneksel yığma taş kabuktan oluşuyor.

Harabe yapının taban alanı oldukça geniş olduğundan eklenen yeni ahşap yapı, harabe yapının yalnızca bir bölümünü işgal ediyor. Bu durum harabe duvarların, zemin katta yeni ve eskinin bir arada olduğu, yarı özel bir avlu oluşturmasını sağlıyor.

İnşa edilen yeni yapıda ahşap, çelik, cam ve seramik karolar kullanılarak eski yapıdaki malzemeyle uyum sağlanıyor.

Harabe duvarları içindeki cam cephede açılan geniş kapı iki yapıyı birleştirerek yeni mekanı açık avludan ayırıyor ve orijinal yapının görüntüsünün kesilmemesini sağlıyor.

Yeni iç duvarlar, orijinal pencere açıklıklarının arasında duruyor ve malzemeyi olduğu gibi ortaya çıkarıyor.

Pencere camlarının, cephenin dışarısından ve her kenarda 15 cm genişleyecek şekilde takılması, iç mekandan bakıldığında yeni bir inşaat olmamış hissi veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın