‘Yaşamın kendisi zaten risk’

Kütahya'daki siyanür tartışmasında Çevre Mühendisleri Odası'na karşı 30 bin liralık tazminat davası açan Eti Gümüş risk eleştirilerine karşı kendini savundu: Yaşamın kendisi zaten bir risktir.

Kütahya’nın Simav İlçesi’nde geçen mayıs ayında Eti Gümüş AŞ’ye ait atık depolama havuzunun setlerindeki kısmi çökmenin ardından Çevre Mühendisleri Odası, civardan aldığı numunelerle, normalden yüzde 40 fazla siyanüre rastlandığını ortaya çıkardı. Bunun üzerine Eti Gümüş, ÇMO’ya 30 bin TL’lik tazminat davası açtı. 29 Eylül’de Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek dava için Eti Gümüş savunmasını mahkemeye yolladı. ÇMO’nun ‘halkı korku ve paniğe sürüklediği’ ve ‘kurumun saygınlığını zedelediği’ iddiasıyla tazminat talep eden Eti Gümüş’ün dilekçesinde ilginç ifadeler yer aldı: ‘Yaşamın kendisi zaten bir risktir. Her işin kendine özgü riskleri vardır. Avukat, kanundan doğan görevini yaparken, her an menfaatine dokunduğu bir insan tarafından dövülme, öldürülme, hakaret görme riski altındadır. Madencilik faaliyetinin de tabii ki kendine özgü riskleri vardır. Ama önemli olan ihtiyatlı, tedbirli davranmaktır. Eti Gümüş A.Ş de, madencilik işi yaparken gerekli tüm tedbirleri almaktadır.’

ÇMO EK SÜRE İSTEDİ
Eti Gümüş’ün dava dilekçesi geçtiğimiz günlerde Çevre Mühendisleri Odası’na ulaştı. Oda, davalı tarafa verilen 10 günlük sürenin, dava gününe kadar uzatılması için başvuruda bulundu. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, ‘Bilgi Edinme Kanunu kapsamında gerekli evrakları yetiştirmek için, duruşma gününe kadar süre talep ettik. Sadece odamızın değil, diğer çevre örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının da avukatları hazır bulunacak. Oda olarak halkı aydınlatma konusundaki görevimizi bundan sonra da sürdüreceğiz’ diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın