Yarışmayla Yapılan Filistin Müzesi Nakba Gününde Açılacak

Yarışmayla elde edilen, Filistin’in sürgün ve savaşla geçen tarihini gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan müze Heneghan Peng Architects tarafından tasarlandı.

1948’de İsrail’in kuruluşunun ardından 750.000 Filistinli’nin sürgün edildiği Nakba Günü’nün 68. yıldönümünde açılacak olan müzede, 15 Mayıs 1948 Nakba Günü’nden itibaren biriken kişisel hatıralardan oluşan geniş bir koleksiyon yer alacak.


19. yüzyıldan bugüne Filistin tarihini şekillendiren olayların dijital olarak incelenebileceği çalışmanın amacını, müze müdürü Jack Persekian, ” diasporaya ulaşmak, coğrafi ve siyasi sınırlarının daralmasına karşı durmak” olarak ifade ediyor.

Müze; Filistin’de, Birzeit Üniversitesi’nin yanındaki 40.000 m2 lik alanda yer alıyor. 2016’da kapılarını ziyaretçilerine açacak olan müze, Filistin’in LEED sertifikası almış ilk yeşil binası olacak. Çevre dostu tasarımı ve konstüksiyonu ile su ve enerji tüketimini %23 azaltan bina için Filistin Yeşil Bina Konseyi ile birlikte çalışıldı.

Aynı zamanda modern tasarımıyla dikkat çeken müzenin inşaatı iki aşamada bitecek. İlk aşamada, 2016’da tamamlanması planlanan, fotoğrafta inşaatı gösterilen 3500 m2 alanda yer alan binada amfitiyatro, sınıflar, kütüphaneler, galeriler, kafeteryalar, ofisler yer alıyor. İkinci aşamada yapılacak 10.000 m2 alana oturacak binanın önümüzdeki on yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Oditoryum ve daha doananımlı kütüphane ve sınıflar ise burada yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın