“Yarışmalarda yetenek yetmez, şans da gerekli”

S.O.S İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık "Kuşdili ve Çevresi Yeniden İşlevlendirme Sürecine Alternatif Çözümler Fikir Projesi Yarışması" Kolokyumu ve Ödül Töreni 8 Aralık 2011'de İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

Umut İnan’ın başkanlığı yürüttüğü kolokyumda jüri üyelerinden Yavuz Selim Sepin, Yalçın Türkdoğan, Gürhan Bakırküre ve Ali Muslubaş öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kolokyumun açılışını yapan Umut İnan, yarışmaların amacından bahsetti ve geçmiş deneyimlerini aktardı. “Yarışmalarda sadece yetenekli olmak yetmez, şans da gerekli” diyen İnan, ufak hatalarda tüm emeklerin yok olabileceğini söyledi. Yarışmalara katılımı, öğrenciler için mesleğe atılmış bir adım olarak değerlendiren İnan, tüm katılımcıları kutladıktan sonra kolokyumu başlattı.

 
“Varsayım kabul etmedik”
Birinci projenin, alanın arkeolojik kimliğine dair fikir üretmediğini dile getiren bir öğrenci, jürinin, projeleri değerlendirirken alandaki arkeolojik niteliği dikkate alıp almadıklarını sordu. Soruyu yanıtlayan Gürhan Bakırküre, alanın arkeolojik özelliğinin henüz net olmadığını ve bu sebeple arkeolojinin jüri için olmazsa olmaz kriterlerden biri olmadığını, varsayımlar üzerinden yürüyen projelerin de başka bir açıdan değerlendirildiğini dile getirdi.

“İşlevin ağırlığına göre değerlendirme yaptık”
Alanda derenin varlığına rağmen jürinin, değerlendirmelerde neden önceliğinin çayır olduğunun sorulması üzerine soruyu yanıtlayan Gürhan Bakırküre, alandaki işlevin ağırlığına göre değerlendirme yaptıklarını söyledi. Kriterleri arasında su öğesinin de yer aldığını söyleyen Bakırküre, ana kriterin, alanın bir toplanma mekanı, mesire yeri olarak işlevlendirilmesi olduğunu belirtti.
 

“Trafik konusunda dört dörtlük bir proje yoktu”
Jüri üyeleri, yaya erişilebilirliği ve trafik sorunun çözümü konusunda tatmin edici bir projeyle karşılaşmadıklarını söyledi. Alana yaya erişilebilirliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu dile getirirlerken aynı zamanda İstanbul’da trafik konusuna çözüm bulabilmenin pek de mümkün olmadığını belirttiler. Fakat projelerin değerlendirilmesi sırasında birçok farklı projenin, kendi görüşlerini de geliştirdiğini söylediler.

Yalçın Türkdoğan, trafik sorununun çözümünde otoparkın da çok etkili olduğunu söyleyerek alanda, otoparkı yer altına alma kararının doğru olduğunu belirtti.

Kolokyum, ödül töreni ile son buldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın