“Yarışma Ara Bir Durak”

Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması'nın ödül töreni ve kolokyumu 3 Ekim Cumartesi günü İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu’nun katımıyla yapılan ödül töreninin ardından kolokyuma geçildi. Jüri başkanı Prof.Dr. Sezai Göksu, asli jüri üyelerinden Deniz Aslan, Tamer Başbuğ, Tolga Çilingir, Devrim Çimen, Celal Abdi Güzer, Adnan Kaplan’ın katıldığı kolokyum, Doç. Dr. Hikmet Gökmen yönetiminde başladı. 

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol, 100 hektardan daha büyük bir alan için açılan yarışmanın şartnamesinde ekiplerde şehir plancısı bulundurma şartının olmamasını eleştirerek, ekiplerdeki farklı disiplinlerin yarışma projelerine nasıl yansıdığını sordu. Devrim Çimen, jürinin yarışmacıların kimliklerini bilmeden değerlendirme yaptığını hatırlatarak, ekiplerin kendi iç çalışmalarını rahatlatmak amacıyla ekiplerdeki yapı kurgusunu serbest bıraktıklarını belirtti.

Peyzaj mimarı jüri üyesi Adnan Kaplan ise danışman peyzaj mimarlarının, son anda sadece bitki ismi vererek yarışmaya dahil olabildiğini, bunun önüne geçmek için Peyzaj Mimarları Odası’nın bir sistem geliştirebileceğini söyledi.

Yeni, katılımcı bir model denenmek üzere yarışmada 5 eşdeğer ödül verilmesi, yarışma sonrası sürecin net tanımlanmaması, hangi projenin uygulanacağına kimin karar vereceği, sürecin örgütlenmesinde jürinin ve idarenin planlarına dair tartışmalara cevaben Devrim Çimen “Yarışma ara bir durak, bundan sonraki süreç daha önemli” dedi. Celal Abdi Güzer ise sadece birinci dereceden muhattaba göre projelerin değerlendirilemeyeceğini, çünkü muhattabın “kent”in önceliğini değil kendi önceliklerini önemseyeceğinin altını çizdi.

Kolokyumun tamamını aşağıdaki videodan takip edebilirsiniz.

Yarışmanın sergisini 20 Ekim’e kadar İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin fuayesinde gezebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın