Yarım Asırdır Dünyadan Haberiniz Olmasa Geleceği Nasıl Hayal Ederdiniz?

Bilgiye ulaşmak ve paylaşmak tasarımcı için ne kadar önemli, yaratıcılığı nasıl ve ne kadar etkiliyor? 1948'den beri dünyanın geri kalanından izole edilmiş bir yerde yaşayan biri, geleceği nasıl hayal eder?

Kuzey Kore dünyanın en az ziyaret edilen ülkesi. Ülkeye turist getiren tek şirket Koryo Tours, bunu değiştirmek için yeni bir projeye başlayıp, Kuzey Koreli mimarları geleceğin turizm yapılarını hayal etmeye davet etmiş.

Kuzey Kore’deki her mimar, internet veya diğer evrensel kitle iletişim araçlarına erişimi olmayan devlet okullarında, olan bitenler hakkında çok az fikre sahip olarak eğitim görüyor. Mimarlık alanında ülkede özel sektör yok, mimarlık yapan herkes devlet için çalışıyor. Kuzey Kore’deki mimarlık öğrencilerinden çok azına yurt dışında eğitim için izin veriliyor. Bu projede çalışan mimarlarsa Kuzey Kore’den dışarı hiç çıkmamışlar.

Uçan otel odaları, kayak yollarıyla bağlanmış koni biçimli dağ evleri ile tasarımlar 1950’lerdeki bir dergiden fırlamış gibi gözüküyor. Bunlar 1948’den beri dünyanın geri kalanından izole edilmiş bir yerde yaşayan mimarların tasarımları.

Tasarımların sürdürülebilirlik ilkesi ile yapılması istenmiş. Koryo Tours’un kurucusu, Nick Bonner “Mimarların son teknolojilerden haberdar olmamaları tasarımların bazılarında açıkça görülüyor. Ama ahşap ve geleneksel yapım metodlarını kullanarak tasarlanmış yapılar, doğal soğutma sistemleri gibi ayrıntılar düşünülünce, doğal malzemelerin geleneksel yöntemle kullanmasında büyük bir hayal gücünün göstergesi.” diyor.

Kendi içinde bu kadar kapalı bir sistemin tasarımcıya kattıkları ve kaybettikleri neler?
Bilgi ve paylaşımının tasarım üzerindeki etkisini basit bir kontrollü deney yaparak açıklamak imkansız ama büyük bir etkisi olduğu kesin.

Tasarımlar şu anda, 1950’lerde mimarlığın toplumdaki önemi için hazırlanmış posterlerle yanyana Venedik Mimarlık Bienalinde, Kore Pavyonunun “Ütopya Turları” bölümünde sergileniyor. Toplamda 4 farklı bölümden oluşan ve bu seneki Altın Aslan Ödülü’nün sahibi olan Kore Pavyonu hakkında daha fazla bilgi için şu habere bakabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın