Yarı Açık Garajın Üzerinde Bir Yemek Odası

Norveç merkezli mimarlık ofisi Resell+Nicca, Oslo’daki yarı müstakil bir evin mevcut yaşam alanlarına camla kaplı bir köprü ile bağlanan bir ek tasarladı.

Resell+Nicca, 2019’da üçüncü çocuklarını dünyaya getiren ve yarı müstakil evlerini genişletmek isteyen bir çiftin talebi üzerine bu tasarımı geliştirmiş.

Mülkün güneye doğru güzel manzaralar sunan bir yamacın tepesindeki arazisi, uzantının inşası sırasında bazı zorluklar ortaya çıkarmış. Bunun üzerine ofis, mevcut dış mekana dahil edilemeyecek kadar dik olduğu düşünülen eğimin bir kısmına yerleştirilmiş kule benzeri bir yapı önermiş. Kulenin üzerine yerleştirilmiş bir çatı terası, gerekli ek dış yaşam alanını sağlayacak şekilde planlanmış.

Mevcut binanın güneydoğu cephesinden uzanan yeni ek yapı, müşterilerin bir yarı açık garaj talebini yerine getirmek için kullanılan açık alan üzerinde tasarlanmış.

Mevcut kat seviyesindeki bir giriş, üst kattaki yeni yaşam alanlarını alt kattaki stüdyo daireye bağlayan bir merdivene erişim sağlıyor.

Stüdyo daire, otoparkın altına uzanıyor ve daha önce erişilemez olduğu düşünülen bahçenin alt katına bağlanıyor.

Yapının dikeyliği, dış kaplamanın bitişik köprünün üzerinde yükselecek şekilde uzatılmasıyla artırılmış. Kaplama, çatı terasının etrafında bir korkuluk oluştururken, bağlantı bölümündeki ince bir korkuluk, ana binadan ayrılma hissini vurgulayacak şekilde tasarlanmış.

Köprü elemanı, mevcut evdeki oturma odası ve mutfağa bağlı yeni bir yemek odası içeriyor. Yemek alanının her iki tarafındaki tam boy camlar, çevrenin ve uzaktaki Oslo Fiyordu’nun manzarasını sunuyor.

Yaşam alanları köprüden geçerek yeni girişin üzerinde bir misafir odası ve ev ofisinin bulunduğu kuleye doğru uzanıyor.

Kule, mevcut evin biraz daha pürüzlü harç duvarlarını tamamlayan mat bir yüzey oluşturmak için seçilen fiber-çimento panellerle kaplanmış.

Sade dış cephenin aksine uzantının iç kısmı, yaşam alanlarına sıcaklık ve doku getiren bol miktarda ahşapla kaplanmış.

Ladinden yapılmış yapısal elemanlar, huş kontrplak paneller kullanılarak inşa edilmiş duvarlar ve korkuluklarla birleşmiş. Tavanlar kavak, kapılar, zeminler ve pencereler çam ağacından yapılmış.

Alt ve üst katlara çıkan merdivenlerin duvarlarında saklama alanları oluşturulmuş ve birinci kata giden yolda çam ormanına bakan dairesel bir pencere tasarlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın