Yapma Süreçlerinin Keşfi: Malzeme, Üretim & Performatiflik

Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Atıl Aggündüz ve Amina Rezoug'un birlikte yürüttüğü "Architectural Experimentation" dersinin dönem sonu sergisi olan "Beyond Boundaries" Öney Mimarlık'ın ev sahipliğinde Kuruçeşme'de açıldı.

Geçtiğimiz dönem Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Atıl Aggündüz ve Amina Rezoug’un birlikte yürüttüğü “Architectural Experimentation” dersinin dönem sonu sergisi olan “Beyond Boundaries” 27 Aralık’ta Öney Mimarlık’ın ev sahipliğinde Kuruçeşme’de açıldı.

Dersin yürütücüleri serginin içeriğini şu şekilde anlatıyorlar: 

Dersin omurgası malzeme ile oynamak, malzemeleri ve yapma süreçlerini keşfetmek üzerine kurulu. Bu nedenle, teorik bilgi vermekten öte tasarım ve üretim süreçlerini pratik denemeler ile öğrenmeyi sağlayan bir eğitim süreci öngörüldü. Dersin en büyük kriteri, elleri kirletmekten korkmamak idi. Bunun ışığında, 11 katılımcı ile kağıt/tel/alçı malzemeleri ile 10 hafta boyunca yapılan çalışmalar ve malzeme keşifleri sonrası final projesi olarak Öney Mimarlık’ın Kuruçeşme’deki 3 katlı boş binasında bir “sergi tasarımı” hazırlandı. Kuruçeşme’deki bu boş bina, Jotun sponsorluğunda ve Öney Mimarlık ev sahipliğinde, öğrencilerin sergi ekipleri oluşturarak 4 haftada tasarladıkları bir sergi mekanına dönüştü.

Yaparak öğrenmenin, sonuca değil sürece odaklanmanın, estetik kaygıyı değil malzemenin ruhunu önemsemenin ve elleri kirleterek ve keşfederek öğrenmenin temel prensip olduğu bu seçmeli ders, öğrencilerin her türlü alışılagelmiş sergi/tasarım düzenini kırmasını sağlayarak denenmemiş bir “Süreç Sergisi” yaratmayı amaçladı.

Kadir Has Üniversitesi, Öney Mimarlık ve Jotun’a katkılarından ötürü teşekkür ederiz…

Sergi 20 Ocak akşamına kadar Salı – Cuma 11:00-17:00, Cumartesi günleri 13:00-18:00 saatleri arasında gezilebilir.

IA 379 – Architectural Experimentation

Sınırların Ötesinde
Yapma Süreçlerinin Keşfi: Malzeme, Üretim & Performatiflik

Architectural Experimentation (Deneysel Mimarlık) isimli ders; malzeme, üretim ve performatiflik kavramları üzerinden yapma süreçlerini keşfetmeyi ve mimari kültürü yapma eylemi üzerinden okumayı amaçlıyor. 14 haftalık süreç boyunca farklı materyallerin (kağıt, tel, alçı, ahşap) yapma yoluyla keşfi ve performatiflikleri üzerinden çalışmalar yapan öğrenciler, yöntem olarak malzemeleri anlamayı, analiz etmeyi ve yeniden üretmeyi, kendi yapma süreçlerini belgelemeyi ve en önemlisi ellerini kirletmeyi seçmişler.

Ders Yürütücüleri:
Amina Rezoug
Atıl Aggündüz

Mobilya Tasarımı:
Melike Akgümüş
Merve Kılınç
Sude Aze Kaya

Grafik Tasarım:
Aslı Gürbüz
İpek Özkan

Aydınlatma Tasarımı:
Buse İridağ
Büşra Erdoğan

Teaser, Flyer ve Poster Tasarımı:
Daad Aishaqha
Münire İrem Karamanoğlu

Arşivleme ve Film:
Sare Sena Hut
Şevval Söğütlü

Etiketler

Bir yanıt yazın