Yapıcı: ‘Mülkiyet üzerinden değil, barınma hakkı üzerinden mücadele yürütülmeli’

İstanbul'da kentsel dönüşüm projesi adı altında yürütülen "rant" projesini, süreci yaşayan mağdurlar üzerinden anlatan "Ekümenopolis - Ucu Olmayan Şehir" belgeseli ikinci kez NHKM'de seyirci ile buluştu.

Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni İmre Azem ve Yüksek Mimar Mücella Yapıcı ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

Toplumcu Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi’nin öncülüğünde, dün Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gösterimi yapılan belgeselin ardından filmin yönetmeni İmre Azem ve Yüksek Mimar Mücella Yapıcı ile de bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşide özellikle, dönüşüm kavramının yalnızca mahalle ölçeğinden ibaret olmadığına; 3. köprü, mega projeler, Taksim Meydanı Projesi gibi kamusal alanların da dönüştürüleceği ve tamamen sermaye tarafından kontrol edilen topyekun bir dönüşüm süreci içerisinde olduğumuza değinildi. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun ise hâlihazırda işleyen dönüşüm sürecini, deprem korkusunu kullanarak ve temel haklarımızdan olan barınma ve itiraz hakkını yasayla engelleyerek hızlandırdığı belirtildi. Kentlerin yoğun bir saldırı altında olduğuna dikkat çekilen söyleşide, kentlerde yaşayan insanların mülksüzleştirilerek ve borçlandırılarak eskisinden de hızlı ve organize bir şekilde yapılan sermaye talanına karşı çözümün ne olacağı üzerinde duruldu.

“Mülkiyet üzerinden değil, barınma hakkı üzerinden mücadele yürütülmeli”
Mücella Yapıcı konuşmasında, kent merkezindeki yoksul halkın kent çeperlerine itilip kent mekanı üzerinden rant elde edilmeye çalışıldığını ve bunun da yalnızca konut projeleriyle değil, yabancı sermayeyi çekecek mega projelerle yapıldığını ifade etti. Resmin tamamını görmek gerektiğini belirten Yapıcı, sahip olduğu mülkiyet üzerinden rant elde edeceği vaat edilen insanların dönüşüm sonrası karşılaşacağı türlü olumsuz durumlardan hareketle, yapılacak olan mücadelenin mülkiyet üzerinden değil, barınma hakkı üzerinden olması gerektiğine değindi.

Toplumcu Mühendis Mimar ve Şehir Plancılar Meclisi tarafından kentsel dönüşüm başlığı altında kurulan komisyon ile Nâzım Hikmet Akademisi bünyesinde yürütülen “Kent Çalışmaları Grubu”nun ortaklaşa yürüteceği çalışmalar ile ilerleyen haftalarda kentsel dönüşüm konusunu işleyen çeşitli etkinliklerin düzenleneceği duyurusu da yapıldı.

Yapılacak gösterim ve etkinlikler için Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden ayrıntılı bilgi edinmek mümkün olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın