Yapı Denetim Kanunu’ndan Habersiz Yapı Denetim Firması

Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği davada ifade veren yapı denetim firması müdürleri, yapı denetim kanunundaki iş güvenliğinden yükümlü olduklarını bilmediklerini söylediler.

İstanbul-Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatında çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın 5. duruşması dün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesinde yangında hayatını kaybeden işçilerin aileleri de adliye önündeydi. Marmara Park şirketinin TC vatandaşı Genel Müdürü Nuri Şapkacı, Marmara Park’ta genel müdür ve mali işler sorumlusu olmasının yanı sıra ECE Türkiye firmasında da genel müdür yardımcısı ve mali işler sorumlusu olarak çalıştığını söyledi.

Şapkacı, Kayı İnşaat ile Marmara Park arasında yapılan sözleşmelerin sadece mali kısımlarına vakıf olduğunu, bu anlaşmanın “anahtar teslimi yapılan bir anlaşma” olduğunu, “bu anlamda inşaatın planlanmasından, mekanik elektrik işlerinden başından sonuna, bitirilmesinden Marmara Park’a teslimine kadar Kayı İnşaat sorumludur” dedi.

“İşçilerin kaldığı yerlerle ilgimiz yok”

Duruşmanın ikinci yarısında AVM inşaatının denetiminden sorumlu olarak adı geçen Sanat Yapı Denetim firmasının hissedarı ve Yetkili Müdürü Kahraman Marmara Park ile sözleşme imzaladıklarını ve kendilerinin sadece şantiye alanındaki iş güvenliğinden sorumlu olduklarını şu sözlerle ifade etti:

“Kalıp güvenli mi, yerinde çakılmış mı diye bu tarz kalite kontroller yapıyoruz… İşçilerin kaldığı yerlerle bizim bir ilgimiz yoktu.”

Şirket müdürü Rahmi Deniz Fırat ise “Yapı Denetim Kanunu’nun iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda tarafıma yükümlülükler getirdiğini bilmiyorum. Ben işletme mezunuyum ve yöneticiyim, iş güvenliği eğitimim yok” dedi.

Duruşma, Kayı İnşaat’ın iki genel müdürünün ifade vermeye çağrılmasına, yakalama kararı bulunan KALDEM ortağı Mehmet Altun’un yakalanmasının tutuklanmaya çevrilmesine karar verilerek 19 Nisan 2013 tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

Marmarapark AVM’sinin yapımında çalışan işçilerin kaldığı bir çadırda, 13 Mart 2012’de elektrik kontağından çıkan yangında 11işçi öldü. İnşaat yapımını Kayı adlı taşeron şirket; kaba işleri de Kaldem adlı alt taşeron şirket devralmıştı.

13 sanık hakkında, önceden öngörülebilecek neticenin istenmemesine karşı yangın meydana gelmesi nedeniyle “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” ve “taksirle yangına neden olmak” suçlarından iki yıldan 23 yıla varan hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanıklar: Elektrik teknikeri Şaban Bakırcı, Kayı İnşaat şantiye şefi Erdal Gümüş, İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar, Kaldem Yapı ortağı Abdullah Altun, kalıpçı ustası Kadir Altun.

Tutuksuz sanıklar: Marmara Park A.Ş. Genel Müdürü Andreas Michael Hohlmann, Kaldem Yapı’nın demir ustaları Sezgin Atalay, Süleyman Aslan ve Arif Korkmaz, Kaldem Yapı ortağı Mehmet Altun, Kaldem Yapı mühendisi Kaan Akarsu, saha mühendisi Hikmet Tezcan, iş güvenliği uzmanı Ömer Faruk Gülmez.

Etiketler

Bir yanıt yazın