YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı’nın Beş Finalisti Belli Oldu

İstanbul Modern, The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle, Polimeks ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilen YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı'nın dört ay sürecek ilk düzenlemesi için öneri geliştirecek finalistler belirlendi.

İki yılda bir yaz aylarında genç ve yükselen mimarlara yenilikçi bir mimari tasarımla açık havada geçici bir yapı tasarlama fırsatı sunan YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı 2013 yılında ilk kez İstanbul Modern’in bahçesinde uygulanacak.

Mimarlık uzmanlarıyla birlikte, İstanbul Modern ve diğer YAP: Yeni Mimarlık Programı temsilcilerinden oluşan, Barry Bergdoll (MoMA), Cevdet Erek, Çelenk Bafra (İstanbul Modern), Emre Arolat, Han Tümertekin, Levent Çalıkoğlu (İstanbul Modern), Melkan Tabanlıoğlu, Oya Eczacıbaşı (İstanbul Modern), Pedro Gadanho (MoMA), Pelin Derviş (YAP İstanbul Modern Koordinatörü) ve Suha Özkan’ın (Seçici Kurul Başkanı) yer aldığı seçici kurul, 26 Kasım 2012’de bir araya gelerek, Türkiye’nin dört bir tarafındaki ve KKTC’deki nominatörlerin işaret ettiği genç adaylar arasından beş finalisti belirledi. Finale Evren Başbuğ, İnanç Eray, Meriç Kara ve Engin Ayaz’dan oluşan tasarım grubu; Sevince Bayrak ve Oral Göktaş (SO? Mimarlık ve Fikriyat); Ömer Selçuk Baz (Yalın Mimarlık); Alper Derinboğaz (Salon2); Onat Öktem ve Zeynep Öktem (ONZ Mimarlık) kaldı.

2013 yılında başlayacak YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı, New York’taki MoMA PS1, Roma’daki XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi (MAXXI) ve Santiago’daki kültür kuruluşu CONSTRUCTO’da gerçekleşen uluslararası YAP: Yeni Mimarlık Programı’nın devamı olacak.

YAP: Yeni Mimarlık Programı, genç tasarımcı ve mimarlara dinlenme, eğlence ve rahatlama gibi çeşitli amaçlara hizmet eden, aynı zamanda gösteri, müzik, dans, sergi ve performans gibi etkinliklerde ev sahipliği yapabilecek mekanlar tasarlama olanağı sunuyor. Mimarlar, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi çevresel sorunlara çözüm bulmaya, gölgelik, su ve oturma alanı gibi öğelerle kamusal alanın kalitesini artıran yenilikçi projeler yaratmaya teşvik ediliyor.

Proje kapsamında, İstanbul Modern’in bahçesinde dört ay süresince kalacak düzenleme, 2013 yazı boyunca her yaştan müze ziyaretçisi tarafından ve müzenin özellikle gençlere yönelik düzenleyeceği etkinlikler için kullanılacak.

Finalistlerin geliştireceği öneriler Şubat 2013’te seçici kurul tarafından değerlendirilecek. YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı kapsamında bu önerilerden biri seçilerek, MoMA PS1 ve MAXXI’deki YAP: Yeni Mimarlık Programı tasarımlarıyla eşzamanlı olarak, 2013 yılı Haziran ayında İstanbul Modern’in bahçesinde açılacak. YAP: Yeni Mimarlık Programı mekanlarında, kazanan tasarımın yanı sıra 2013 yaz programındaki finalistlerin önerdikleri projelerin yer aldığı bir sergi de açılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın