Yanan Notre Dame Katedrali’nde Son Durum ve Tartışmalar

Nisan ayında Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın sonucu 93 metre yüksekliğindeki kulesi çökmüş, binanın çatısının büyük bölümü de birkaç saat içinde küle dönmüştü.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Notre Dame Katedrali’nin yangında yıkılan kulesinin yeniden inşası için uluslararası mimari projesi yarışması yapılacağını söylemiş daha sonra Fransız Senatosu, Notre-Dame Katedrali’nin, yangından önceki en son haline uygun restore edilmesini şart koşmuştu.

Gelinen son noktada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un projeye öncülük etmesi için atadığı Jean-Louis Georgelin ile projenin şef mimarı Philippe Villeneuve arasında anlaşmazlık olduğu söyleniyor. Yaşanan anlaşmazlığın temelinde 1 milyar dolarlık restorasyon projesinin hangi yönde olacağı yatıyor. Mimar Philippe Villeneuve, bir Fransız radyo istasyonuna yaptığı açıklamada “Ya ben aynısın inşa edeceğim ve benim olacak ya da onlar modern bir ek yapacaklar ve benim olmayacak,” diyerek, 1964 Venedik Tüzüğü’ndeki “anıtın estetik ve tarihi değerini korumak ve ortaya çıkarmaktır” maddesini hatırlatmış.

Georgelin, Cumhurbaşkanı’nın projenin 2024 yılına kadar tamamlama konusundaki iddialı planını The Art Newspaper’a doğrulayarak, “Notre Dame için, dünya için en iyi seçimi yapabileceğimize söz verdik,” demiş.

Bununla birlikte, çatıdaki ve kuledeki inşaat ile kozmetik değişikliklerin, katedralin strüktürünün tamamen dengelenene kadar başlayamayacağı söyleniyor. Nisan ayındaki yangından önce yenileme çalışmaları için inşa edilen binanın yanmış iskelesi henüz sökülmedi. Notre Dame Vakfı Başkanı Christophe-Charles Rousselot’a göre bu işlem bile tek başına dört ay sürebilir.

Kaynak: Archpaper

Etiketler

Bir yanıt yazın