Yamaçta Bir Ev

Proje, Şili'nin Canela kentinde, Mimar Pablo Saric ve Cristian Winckler tarafından uçsuz bucaksız sahil şeridinin birkaç adım gerisinde, yanmış çamla kaplı tek katlı bir konut olarak tasarlanmış.

Huentelauquén kasabasında bulunan ev Mimar Saric ve ailesi için bir mesken olarak tasarlanmış. Yapı, kayalık arazinin Güney Pasifik Okyanusu ile birleştiği yere sadece 85 metre mesafedeki bir yamaçta yer alıyor.

Saric ve Winckler, evi okyanusa bakan tek bir sıra oda olarak düzenlemişler, projenin her iki ucunda ise merkezi yaşam alanının çevresinde yatak odaları yer alıyor. Evin okyanusa bakan cephesi boydan boya camla kaplanmış, diğer dış duvarlar ise binadan gelen ışık kirliliğini azaltmak için minimum açıklıklarla masif ahşaptan tasarlanmış.

Arka taraftaki kumla dolu avlu, yine ahşapla çevrilerek güneş ışınlarından korunma sağlanmış. Tabandan tavana camın önündeki teras boşluğunu güneşten korumak için yan duvarlar da önden sarkacak şekilde tasarlanmış. Odaların sürgülü kapılar aracılığıyla terasa kadar açılması sağlanırken, kullanılan mat siyah ahşap ile dış cepheye zarif bir sadelik kazandırılmış. Bu uyum şömine ve yemek sandalyeleri gibi siyah boyalı aksanlarla birleştirilmiş.

Evi rüzgardan korumak ve çevredeki manzaranın en az düzeyde kesintiye uğramasını sağlamak için ev, tavan yüksekliği 2,3 metre olan beton bir temel üzerine oturtulmuş. Prefabrik binanın modülleri Santiago’da üretilmiş ve bir vinç ile taşınarak araziye monte edilmiş.

Sürdürülebilir bir etki yaratmak için evin çatısında kendi elektriğini üreten güneş panelleri bulunuyor. Evin atık suyu ise etraftaki bitkileri ve kaktüsleri sulamak için kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın