Yamacın Kenarında Bir Konut

Bergendy Cooke tarafından, zorlu çevresel koşullara sahip bir arazi üzerinde tasarlanan konut, çevresiyle yarattığı kontrast sonucu sakinlerine korunaklı bir yaşam alanı sunuyor.

Fotoğraflar: Simon Devitt, Simon Wilson

Sarp, kuru ve zaman zaman yaşanmaz koşullarda olan bir arazide, tarihi maden atıklarının içinde yer alan yapının, kendisini çevresinden saklamadan bu unsurlardan korunmaya ihtiyacı vardı.

Buradan hareket ile yapı, vadinin yukarısındaki eski taş madencilerine ait kulübeler gibi yamaca yanaştırılarak aşağıdaki nehir ile ailenin yukarıdaki üzüm bağını gören bir manzara noktası yaratıldı.

Ana yaşam alanının güneyinde yer alan bir avlu, korunaklı bir ikincil dış alan ve dışarıdaki zorlu çevreye zıtlık oluşturan yemyeşil bir bahçe yaratma fırsatı sunan ortogonal bir kat planı oluşturmuş. Doğu ve batıdaki daha küçük avlular, konut sakinlerine çeşitli yaşam senaryoları sunuyor ve yapıdaki şeffaflığı artırıyor.

Kayalık araziden esinlenerek, duvar yapımında ana form olarak prekast beton duvarlar seçilmiş. Alandan elde edilen malzeme kaplanan hafif eğimli çatı, evin bölge peyzajına gömülü olduğu fikrini vurguluyor.

Giriş bölümünde ve garajda kullanılan aşındırılmış çelik kaplama dış mekanda kullanılan paleti tanımlarken, iç mekanda ahşap paneller ve ahşap doğramalar, dış cepheye kıyasla daha sıcak bir ortam yaratıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın