Yamaç Üzerinde Beton Kulübe

Mauricio Pezo ve Sofia von Ellrichshausen; Şili'deki Coliumo Yarımadası'nda denize bakan bir yamaç üzerinde, beton bir konut tasarladılar.

Pezo ve von Ellrichshausen ikilisi, yetmiş metrekarelik inşaat alanına sahip yapıyı “barınaktan daha büyük, ancak bir evden de daha küçük” olmasından ötürü bir “kulübe” olarak tanımlıyor.

Projelerinde dikkat çekici formlara yer vermeleri ile bilinen Pezo von Ellrichshausen, binanın monolitik karakterini vurgulamak için dairesel çatı pencereleri gibi güçlü geometrik formlar kullandı. Gün içerisinde iç mekanda maksimum aydınlanmanın sağlanabilmesi için tavan pencereleri büyük bir özen ile konumlandırıldı. Cephelerde yer alan yarım ay şeklindeki boşluklar ise, günün belirli saatlerinde güneş ışığının doğrudan iç mekana girmesini sağlıyor.

İç mekan, altı ayrı platformun basamaklar halinde tek bir odada bir araya gelmesi ve üç ayrı beton sütunla bölünmesi ile şekillendi. Yapının yatak odası olarak kullanılan kısmının, yapı içerisinde tavanın en alçak bulunduğu tarafta olması planlandı. Evin manzaraya bakan ve tavanın yükseldiği bölümü ise ortak kullanım alanı olarak değerlendirildi.

Tuvalet, mutfak ve ocak gibi büyük beton kolonlara entegre edilmiş birimler ve bazı platformların altındaki boşluklarda konumlandırılmış depolama bölümleri ile karmaşadan uzak bir iç mekan amaçlandı.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın