Yale Üniversitesi Yenilikçi Düşünce Merkezi

Yale Üniversitesi New Hawen kampüsünde bulunan Yenilikçi Düşünce Merkezi, Weiss / Manfredi tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Albert Vecerka

New York merkezli Weiss / Manfredi tasarımı eliptik cam pavyon, Yale Üniversite’nin brütalist ve gotik tarzdaki binalarına kontrast oluşturmayı hedeflemiş. Yapı, Becton Center, Dunham Labs ve Sterling Strathcona Binası ile çevrili plazada avlunun ortasına yakın bir yere, mevcut laboratuvarın üzerine inşa edilmiş.

Beton bir tabana ve çevresini saran ince çelik sütunlara sahip pavyon, 6,7 metre yüksekliğinde dalgalı cam dış duvarıyla dikkatleri üstüne çekiyor.

Cam kaplamanın yansıtma ve şeffaflık kalitesi, pavyonun bir bukalemun gibi hareket ederek gündüzleri çevreyi yansıtıp geceleri ışıklarla dolu bir varış noktası olmasına imkân veriyor.

Yapı, kampüsün gölgeli bir köşesinde yer alıyor ve açılabilir otomatik perdesi ile gerektiğinde çevre ile bütünleşiyor. Günün 24 saati açık olan merkez, Yale Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu öğrencileri için toplu oturma alanı olarak hizmet ediyor. Farklı disiplinlerden öğrencileri bir araya getirerek fikirlerini hayata geçirmelerine olanak tanıyan atölyeler ve kurslar ile dünyadaki sorunlara yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor.

İç mekânda pürüzsüz karo zemin üzerinde rahatlıkla hareket edebilen tekerlekli masa, sandalye ve akıllı tahtalar ile ortak çalışma için esnek mekanlar sunuluyor. Binanın bir ucunda toplantılar için birkaç oda ve konferans salonu yer alıyor. Alt katı gören camla perdelenen kıvrımlı asma kat, rahat sandalyeleri ile mola alanı olarak hizmet ediyor.

Önceden asfaltlanmış halde bulunan plaza, bitkileri sulamak için suyu toplayan ve muhafaza eden tanklarıyla peyzajı düzenlenmiş bir bahçeye dönüşüyor. Yeşil çatısı ile pavyon, sürdürülebilirliğe vurgu yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın