Yakın Geçmişin Mimarisi Beyaz Perdede

J.G. Ballard'ın 1975'te kaleme aldığı, Londra'da bir gökdelende yaşayan insanların hikayesini konu alan High-Rise kitabından uyarlanan film, bu yıl İKSV Film Festivali'nin de konuğu olacak.

İngiliz bilimkurgu yazarı J.G. Ballard’ın 1975’te kaleme aldığı, Türkçe’ye Gökdelen olarak çevrilen kitabı High-Rise’dan uyarlanan film İngiltere’de gösterime girdi. Distopik bir modernizm öyküsünün anlatıldığı film bu yıl İKSV Film Festivali‘nin de konuğu olacak.

1975’te Londra’da bir gökdelende yaşayan insanların hikayesini konu alan film, sakinlerinin dış dünyadan izole olmasını sağlayan, tüm ihtiyaçların dışarıya çıkmadan karşılanabildiği bir gökdelendeki yaşamı mercek altına alıyor. Genç bir doktorun, minimum sosyal ilişkiyle, anonim bir şekilde yaşamayı arzu ederek taşındığı bu gökdelen, yukarıdan aşağı sınıfsal hiyerarşiyle konumlanmış sakinlerin kaosunu, böyle bir gökdelende yaşamanın psikolojik arka planını ve 70’lerin ortasında tüketim kültürünün patlayışını gözler önüne seriyor.

Filmin mekanları ise, Ballard’ın mimari kurgusunu yüceltirken dönemin mimarlık kültürünü de güçlü bir şekilde öne çıkarıyor. Öykünün karakterlerinden mimar Anthony Royal’ın tasarımında yer alan yüzme havuzu, squash kortu, üstü studio daire olan bir spor salonu, koridorlar yığını buradaki şaşalı yaşamı simgelemek üzere yaratılmış. Yapı, dörtgen biçimindeki çıkıntılı beton bir kütle olarak resmedilmiş.

Yönetmen Ben Wheatley’nin filmde kurguladığı mekanlar, Londra’daki Trellick Tower, Balfron Tower, Paris’teki Tour Montparnasse, Birmingham Merkez Kütüphanesi gibi 1970’lerde tasarlanmış pek çok binadan esinlenerek geliştirilmiş.


Balfron Tower

Modern mimarlık ve brütalizm üzerine ilgisi olan İngiliz yazar üzerine Bartlett Mimarlık Okulu’nda 2007-2008 döneminden itibaren tamamen Ballard okumaları üzerine kurulu “Çarpışma: Yakın Geleceğin Mimarlıkları” (Crash: Architectures of the Near Future) adlı bir stüdyo dersi açılmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın