Yağmur Suyuyla Beslenen Bahçe

Waechter Architecture, Oregon'da yağmur suyuyla beslenen bitkilerin bulunduğu bahçesi ve etrafını saran mekanlarla oluşturulmuş avluya sahip konut projesini tamamladı.

Fotoğraflar: Lara Swimmer

Meadow House, Eugene şehrinde, Oregon Üniversitesi’nin birkaç km güneybatısında yer alıyor.

Proje, adını müstakil evlerin bulunduğu bir mahallede yer alan park ve aynı zamanda peyzaj koruma alanı olan Madison Meadow’dan almış.

Proje, Portland, Oregon merkezli Waechter Architecture‘ın kurucusu Ben Waechter’in ailesi için tasarlanmış.

Başlıca hedef, çim alanlar, farklı ağaç ve çalı türleri içeren tarihi parkla ilişki kuran dayanıklı ve ekonomik bir ev yaratmak olmuş.

“Çayır içinde çayır” konseptinden ilham alan mimarlar, merkezinde bir bahçe avlusu bulunan 186 metrekareden oluşan dikdörtgen bir yapı tasarlamışlar. Yukarıdan bakıldığında ise yapı, merkezi bahçeyi adeta saran bir çerçeve olarak okunuyor.

Yerel bir peyzaj dili olan ve yağmur suyunu kullanan bahçe, Madison Meadow’dan referans alan doğal bir mimari karaktere sahip. Bu açık alanın etrafında düzenlenmiş tek katlı hacimlerde ise, metal ve cam kullanılmış.

Bir hacim, mutfağı, yemek alanını ve oturma odasını içerirken diğer bir hacimde yatak odaları bulunuyor. Bir diğeri ise garaj ve atölyeyi kapsıyor.

Belirli alanlarda, camlı duvarlar, iç ve dış mekan arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor; her mevsim, sakinlerini manzaranın içine doğru çekiyor. Sahip olduğu iki korunaklı veranda ise evin bağlamla olan ilişkisini daha da güçlendiriyor.

Tasarımın çeşitli düşey ve yatay düzlemlerinde kesintisiz bir biçimde çelik kullanılması, evin tek bir kütle olarak okunmasına katkıda bulunuyor.

Suya dayanıklı olması ve az bakım gerektirmesi nedeniyle tercih edilmesinin yanı sıra kaplamanın zamanla doğal bir biçimde eskimesi amaçlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın