Yabancılar Türkiye’den Vazgeçmiyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, gayrimenkul yatırımının uzun vadeli olduğunu ve kısa süreli toplumsal olaylardan etkilenmeyeceğini belirterek, "Gezi Parkı olaylarının konut satışlarına etkisi olmadı."

Taylan, Türkiye’deki gayrimenkul sektörüne ilişkin yaptığı açıklamada, Mütekabiliyet Yasası sonrasında yabancılara yapılan konut satışlarının 2 kat arttığını söyledi.

Türkiye’de hakim olan istikrar ortamının ekonomiye olumlu yansıdığına dikkati çeken Taylan, “Bu ekonomik istikrar devam ettiği müddetçe gayrimenkul piyasasının durması mümkün değil. Gayrimenkul sektörü bağlantılı olduğu iş kollarını tetikleyen, çok ciddi istihdam sağlayan, ekonominin lokomotifi niteliğinde bir sektör. Türkiye’de ekonomi ile ilgili bakanlıklar vızır vızır çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Son birkaç aylık dönemde sektörde hafif bir durgunluk yaşandığını ifade eden Taylan, “Bunda faizin yükselmesi, dövizin ve altının istikrarsızlığı etkili oldu. İnsanlar ellerindeki dövizi bozdurup bozdurmama arasında tereddütler yaşadılar. Ramazanın gelmesi ve yaz aylarının da etkisi var tabii. Son 1-2 aya göre bir değerlendirmede bulunmak gayrimenkul için çok doğru olmaz. Bakmamız gereken, piyasada arz ve talebin olup olmaması. Şu an arz da var, talep de. Türkiye’de yüzde 30’lara karşılık gelen ciddi konut ihtiyacı var” diye konuştu.

“Yabancıların talebinde sorun yok”

Taksim’deki Gezi Parkı odaklı gelişmelerin konut satışlarına etkisi olmadığını vurgulayan Taylan, gayrimenkul yatırımının uzun vadeli olduğunu ve bu tarz kısa süreli toplumsal olaylardan etkilenmeyeceğini belirtti.

Sektörün yıl sonu itibariyle 1,5 milyonun üzerinde satış işlem hacmine ulaşacağını anlatan Taylan, yerli ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul talebi açısından herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını vurguladı. Taylan, “Geçen yıla baktığımızda 1 milyon 915 bin işlem yapılmış. Bunun konut ipoteği sadece 300 bin civarında. Yani diğer vatandaşların tümü bunu peşin almış. Bu yaz aylarında her ne kadar durağan bir piyasa olsa da yıl sonu verilerinin etkileneceğini düşünmüyorum” dedi.

“Türkiye’nin her yeri parlayan yıldız”

Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin, her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de kendini hissettirdiğinin altını çizen Taylan, her bölgenin kendi iç dinamikleri nispetinde ilerleme kaydettiğini söyledi.

Taylan, Ankara’nın İstanbul’dan sonra gayrimenkul sektöründe yıldızı parlayan ikinci şehir olduğunu ifade ederek, “Her yer artık çift yol olmuş, her yerde üniversite var. Her yerde havaalanı var. Türkiye’nin her yeri parlayan yıldız. Ankara’da da her yer gelişiyor, her yer yenileniyor. Türk Hava Yolları’nın aktarma merkezi Ankara oldu. Yüksek hızlı tren sayesinde Eskişehir ve Konya Ankara’ya taşınıyor. İnsanlar alışverişe Ankara’ya geliyor. Ankara’da metrekareye düşen AVM sayısı İstanbul’dan daha fazla” diye konuştu.

Dünya Emlakçılar Federasyonu ve Avrupa Emlakçılar Birliği’nin Türkiye temsilciliğini de yürüten Taylan, bundan 10 sene öncesine kıyasla ülkenin dünyadaki itibarının arttığına dikkati çekti. Daha önce Türkiye’yi temsilen katıldığı toplantılara “boynu bükük” gittiklerini ifade eden Taylan, “Şimdi bu toplantılara başımız dik bir şekilde ‘aslanlar gibi’ gidiyoruz. Ülkemizin istikrarından aldığımız güçle hareket ediyoruz. Ben ülkemi yurt dışında büyük bir gurur ve onurla taşıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“En doğru yatırım aracı gayrimenkul”

Altın ve döviz piyasalarının dalgalı bir seyir izlediğini ifade eden Taylan, yatırım yapmak isteyen vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Ben, en doğru yatırım aracının gayrimenkul olduğunu düşünüyorum. Artık parayla para kazanma devri kapandı. Kendi konut ihtiyacınızı karşıladıktan sonra daha uzun vadeli yatırım yapmak istiyorsanız imarsız arsa almanız doğru olur. 5-10 yıl içinde daha yüksek para kazanmak istiyorsanız, gelecekte şehirle bütünleşecek tarzda, uzak mesafedeki imarsız arsaları tercih etmelisiniz. Onun dışında şehir içinden imarlı arsa da alabilirsiniz ya da konut alıp kiraya verebilirsiniz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın