X Design Factory, Post-Pandemi için Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi ile Etkinliklerine Başladı

Yeni tasarım platformu X Design Factory, Post-pandemi için Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi ile ilk etkinliklerine başladı. Zoom Platformu üzerinden online olarak gerçekleştirilen Design Thinking for Post-pandemic / Post-pandemi için Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi’nin yürütücülüğünü endüstriyel tasarımcı ve marka yöneticisi Özlem Yalım üstlendi.

X Design Factory; farklı disiplinlerden, dinamik, heyecanlı, yenilikçi, yaratıcı, çevresine karşı duyarlı ve saygılı bireyleri bir araya getiren multidisipliner bir oluşum olarak Özgür Can Akdağ tarafından kuruldu.

“Herkes için tasarım” anlayışı ile iyi bir yaşam ve daha verimli yaşam alanları hedefleyen X Design Factory, aynı hedefte buluşan tüm farklı disiplinlerden tasarımcılar için özgür bir alan sağlayacak. Tasarımcıların düşüncelerinin hayat bulduğu bu alanda X bilinmeyeninin verdiği özgürlüğün ve sınırsız yaratıcılığın tasarıma yeni bir bakış açısı getireceği düşüncesinden hareketle çeşitli etkinlikler, buluşmalar ve organizasyonlar düzenlenecek.

Bu etkinliklerden biri, X · BULUŞMA, isminden de anlaşılabileceği gibi insanları buluşturan, geliştiren etkinlikler tasarlayarak sunacak. X · BULUŞMA kapsamında düzenlenen ilk etkinlik, Zoom platformu üzerinden online gerçekleştirilen tasarım odaklı düşünce atölyesi: Özlem Yalım ile Design Thinking for Post-Pandemic oldu.

Çevremizle etkileşimimizin yeniden şekillendiği bu olağanüstü dönemde ortaya çıkan yaratıcılık potansiyelini bundan sonraki sürece odaklayarak değerlendirmeyi hedefleyen bu atölyeye Özlem Yalım yürütücülüğünde, yurtiçi ve yurtdışından 21 katılımcı eşlik etti. Katılımcılar arasında profesyoneller ve akademisyenlerin yanında sadece konuya ilgi duyanlar da yer aldı. Yaş ve meslek ayrımı gözetmeksizin herkesin katılımına açık olan bu atölye çalışmasında Fransa/Lyon’dan Samsun, İstanbul, İzmir, Eskişehir’e Türkiye’nin birçok şehrinden katılımcıların buluşması, X Design Factory‘nin kuruluş hedeflerini destekler nitelikteydi.

Katılımcılar, 4 saat süren atölye çalışması süresince, Zoom platformu üzerinden bir araya gelerek, hazırlanan tasarım odaklı düşünme konulu konferansı izledi ve dinledi. Bu süreçte tasarım odaklı düşünmenin evreleri, ve bu süreçlerin nasıl ele alınabileceği katılımcılarla birlikte konuşularak sunuldu. Ardından atölye lideri tarafından post-pandemiye ilişkin olarak belirlenmiş 4 farklı çalışma başlığı oluşturuldu ve katılımcılar bu gruplara yerleştirildi.

Çalışmanın bundan sonraki sürecinde katılımcılar, önceki konferansta kendilerine sunulan süreçleri pandemi olgusu ile birleştirerek, kendi gruplarının çalışma alanı kapsamında post-pandemi dönemi için düşünceler geliştirmek üzere kolektif çalışma yaptılar. Zoom platformunda bulunan özel odalarda bir araya gelen katılımcılara, atölye lideri ara ara ziyaretler gerçekleştirdi ve soruları yanıtlayarak onları yönlendirdi. Atölye çalışmasının hedefi, söz konusu başlıkları, edinilen bilgiler ışığında salgının ortaya çıkardığı çeşitli problemler ile birleştirerek bunları birer fikir
infografiğine dönüştürmekti.

Tüm katılımcılar kısıtlı bir sürede bu çalışmaları hazırlayarak, son bölümde herkesin bir araya geldiği buluşmada grup sözcüleri aracılığı ile çalışmalarını bu posterler üzerinden anlattılar. Bu çerçevede sunulan çalışmalar:

– Yeme – içme alışkanlıkları
– Seyahat ve konaklama kaygısı
– Kişisel korunma
– Toplu ulaşım ihtiyaçları

Alanında post-pandemi dönemi için fikirleri içerdi.

X Design Factory, gerçekleştirilen bu atölye çalışmasının ardından ortaya çıkan posterlerden ilham alarak, post-pandemi döneminde gündeme gelebilecek tasarım fikirleri için bir açık kaynak oluşturmak amacı ile bir de web platformu açıyor. Tüm tasarımcıların mimarlık, ürün tasarımı, mekan tasarımı, kamusal alan, moda, hizmet tasarımı, grafik tasarım, UX gibi temel alanlarda geliştirdikleri fikir ve ürünleri sunabilecekleri bu platform, Türkiyeli tasarımcıların pandemi ile şekillenen yaratıcı çalışmalarını toplumla buluşturabilecekleri bir kaynak olacak.

postpandemic.xdesignfactory.com adresinden ulaşılabilecek bu platform, 11 Mayıs 2020 tarihinde yayına geçecek.

Katılımcıların tasarladığı infografiklere buradan eişilebilir.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın