WorldGBC, Döngüsel Yapılı Çevre Oyun Kitabını Yayınladı

World Green Building Council (WGBC) ve 75'in üzerinde Yeşil Bina Konseyi'nden oluşan ağı, döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği ilkelerinin benimsenmesini hızlandırmak için dünya çapında yapı ve inşaat sektörü için kritik bir rehber olan Circular Built Environment Playbook‘u ücretsiz olarak erişime açtı.

Döngüsel ekonomi ilkeleri malzemelerin çıkarılmasını en aza indirmek, daha verimli tasarımlar ortaya koymak, doğaya dayalı çözümleri optimize etmek ve bir binanın yaşam döngüsünün sonunda malzeme tüketimini azaltmaya kadar birçok konuda küresel iklim hedeflerine ulaşmamıza yardımcı olabilir. Bu rapor, yapılı çevrenin kaynak tüketimini azaltması için stratejiler sunmakta ve WorldGBC’nin küresel ağındaki pazar liderliği ve çözümlerini içermekte.

Malzeme ve ürünlerin kullanımı ve israfı tehlikeli bir şekilde sürdürülemez bir yönde ilerliyor; son tahminler dünyanın yalnızca %7,2’sinin döngüsel olduğunu gösteriyor, yani ürettiğimiz her şeyin %90’ından fazlası kullanıldıktan sonra atılıyor. Dahası, 2022 yılında bir yıllık biyolojik kaynak sadece yedi ayda kullanıldı – bu da şu anda dünyanın her yıl yenileyebileceğinden %75 daha fazlasını tükettiğimiz anlamına geliyor [1]. Şehirlerimizin tüm küresel sera gazı emisyonlarının tahmini olarak %70’ini üretmesi [2] ve küresel olarak çıkarılan kaynakların neredeyse yarısını tüketmesi nedeniyle sektörümüz sorumluluğun önemli bir kısmını üstleniyor.

WorldGBC, The Circular Built Environment Playbook‘ta döngüsel ekonominin küresel çevre kriziyle mücadeledeki temel rolünü kabullenirken, kaynakların yeniden üretilmesi ve sosyo-ekonomik kalkınmanın hızlandırılması için benzersiz bir fırsat sunuyor.

Döngüsellik, insanlığın doğal çevreyle birlikte ve gezegensel sınırlar içinde gelişmesi için bir esas. Bu oyun kitabı aracılığıyla döngüsel ekonominin karmaşık ilkelerini yapılı çevredeki her aktör için kolay anlaşılır hale getirmeyi umulmuş. Yapılı çevre için döngüsel tasarım, inşaat ve işletmenin uygulanmasına yönelik 20’den fazla stratejiyi, dünyanın dört bir yanından en iyi uygulama örnekleriyle açıklanmış.

Tüm paydaşlar “döngüselliğe hazır” olmalı ve döngüselliğin yeni olağan iş haline gelmesi için sektöre öncülük etmeli. Bina ve inşaat tedarik zincirindeki her aktör harekete geçmeli ve geçişe yardımcı olmalı, sektörler arası işbirliği döngüsel bir geleceğe yönelik engellerin aşılmasında kilit rol oynayabilir. WorldGBC ağı, tüm hükümetlerden ve işletmelerden liderlik görmeyi arzulamakta. Döngüsel ekonomi, gelecekteki politika değişikliği ve iş inovasyonu için bir temel sağlayan sürdürülebilirlik çözümünün önemli bir parçası.

Kaynaklar:
[1] Circle Economy, 2022 Circularity Gap Report, Ocak 2022
[2] United Nations (2018)

Etiketler

Bir yanıt yazın