World Architecture Festival, 2019 Su Araştırma Ödülü’nü Kazanan İsmi Açıkladı

World Architecture Festival (WAF), GROHE tarafından desteklenen Su Araştırması Ödülü’nün kazananını açıkladı. Ödül, ilk etapta Brezilya’nın Saõ José dos Campos şehrine akıllı yağmur suyu yönetim sistemi uygulanması üzerine çalışan, geniş çaplı bir araştırma girişimi olan “Recycle Build Brazil”in oldu.

Kazanan projenin sahibi Avusturyalı ekip 10.000 £’luk ödülü kazandı. Her bir katılımcıdan tasarım ve suyla ilişkili yeni bir olanak veya meydan okuma tanımlamaları, böylelikle yapılı çevre ile ilişkili olarak suya dair bir anlayış geliştirmeleri istendi. Recycle Build projesi, alanında uzman jüri üyelerinden oluşan bir kurulun seçtiği 15 proje arasından seçildi. Ekibe sunulan para ödülü yerel bir okula eklenecek ve akıllı yağmur suyu hasadı sistemi kurularak farkındalığın arttırılmasına yardımcı olacak bir ek kanat için kullanılacak. Proje Brezilya’nın dar gelirli vatandaşların yaşadığı konut bölgelerinde sürdürülebilirliğe dair kriterlerin daha geniş ölçekte yerleşmesini amaçlıyor.

Projenin ilk etabı, çoğunlukla geri dönüştürülen malzemeler kullanılarak inşa edilip yağmur suyu hasadı yapacak olan okul ek binasını kapsıyor. Ek yapı aynı zamanda atık suyu yer altındaki bir sisteme dahil ederek yeniden kullanıyor ve topluluğa ekolojik olarak zengin bir açık hava oyun alanı sağlayıp binanın soğutulmasına yardım ediyor.

Okulun şeması okuldaki topluluğu kendilerini çevreleyen su ile tekrar buluşturacak şekilde tasarlandı. Okulun yarımadada yer alması projenin başlangıç noktası oldu. Suyla buluşulabilecek ve çocukların su sporlarını güvenli bir şekilde pratik etmelerini sağlayacak suya ulaşım rotaları oluşturuldu. Okulda uygulanan yöntemler daha kapsamlı ve uzun zamana yayılan, bölgedeki 400 dar gelirli konutun iyileştirilmesini kapsayacak bir öneri için pilot proje olarak ele alındı.

Recycle Build projesinin kurucusu Maria Kuzma ödülle ilgili, “Recycle Build Brazil’de yaptıklarımız için böyle bir ödüle değer görülmekten mutluluk duyuyoruz. Su kullanımı konusundaki farkındalığı arttırmak kadar, şehirlerdeki atık sular için geliştirilen çevre dostu ve merkezisizleşmiş çözümlerin geliştirilmesi için gerekli adımları atmayı umuyoruz.” dedi.

Ödül, 2017’de açıklanan WAFX manifestosunun ardından ilk kez verildi. Manifesto önümüzdeki on sene içinde mimarların üzerinde durması gerekecek iklim değişikliği, enerji ve karbon, yaşlanma ve sağlık, yeniden kullanım, akıllı şehir teknolojileri, inşa teknolojileri, kültürel kimlik, etik ve değerler, güç ve adalet, sanal dünyalar gibi bir dizi kilit konuyu tanımlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın