Woods Bagot’tan Hukuk Fakültesi Binası

Mimarlık ofisi Woods Bagot, Avustralya’nın Melbourne şehrinde bulunan Deakin Üniversitesi Hukuk Fakültesi için bir bina tasarladı.

Deakin University Law School from Peter Marko on Vimeo.

Geelong, Melbourne ve Warrnambool’da kampüsleri bulunan Deakin Üniversitesi’nin yeni kampüs binası, öğrenme alanlarını barındıran çinko kaplı 3 hacimden ve yardımcı alanları barındıran beton yivli uzun bir kuleden oluşuyor. Beton, çinko ve camdan oluşan rafine ve sınırlı malzeme paleti, binanın resmi ifadesine katkıda bulunuyor.

Yığılmış hacimlere bitişik olan binanın ana kanadı, öğretim için kullanılan ve çoklu öğrenme alanları içeren dikdörtgen bir cam yapı meydana getiriyor. Beş farklı seviyeye yayılan eğitim alanları, hem formel hem de enformel öğrenmeye uygun çalışma alanları sunmayı amaçlıyor. Çalışma salonları ve amfiler gibi öğretim alanlarının yanı sıra teknoloji barları, grup veya bireysel çalışma bölmeleri farklı deneyimlere imkân veriyor.

Binanın ön tarafında konumlanan ve birbirinin üstüne yığılmış izlenimi veren çinko kaplı hacimler, stüdyonun “birinci sınıf öğrenme alanları” olarak tanımladığı mekânları içeriyor. Sunum alanları olarak düşünülen bu alanlar, geniş kullanım olmadığı zamanlarda ortak veya grup çalışma alanlarına dönüşerek esnek bir tasarım sunuyor.

Kavisli formların çinko ile kaplanmayan uçları çevredeki alana görüş sağlarken öğrenme alanlarının dışardan algılanmasına imkân veriyor. İç mekânı yönlendirerek genişliğini ve yüksekliğini uzatıyor. Ana kanadı oluşturan büyük cam yapı, şekil olarak kavisli ve çinko kaplı olmasına rağmen kısmen şeffaf yükseltileriyle yığılmış hacimlere görsel olarak bağlanıyor.

Ahşap ve beyaz alçı panel kullanımının tercih edildiği iç mekân, kontrastlı beyaz yüzeyleri ile çevredeki yeşil manzaranın çerçevelenmesine yardımcı oluyor. Enformel öğrenim için tasarlanan alanlardaki yeşil renk paleti ve ahşap kaplama, sıcak bir atmosfer sunuyor.

Ayrıca zemin katta yerel bitkileri ve oturma alanları ile sağlıklı yaşam bahçesi, beşinci katta ise bitki duvarı ve büyük cam panjurları ile kış bahçesi yer alıyor. Yivli beton kule, binanın merdivenlerini, tuvaletlerini ve servis çekirdeğini barındırırken, aynı zamanda yapının geri kalanını sert güneşten koruyan bir tampon görevi görüyor.

Woods Bagot ekibi, öğrenim deneyimini kararlarının merkezine aldığı tasarımı ile bağlanmak, çalışmak, iş birliği yapmak ve zaman geçirmek için gelişmiş bir kampüs deneyimi sunuyor.

 

 

Etiketler

Bir cevap yazın