Wone Lighting Genel Müdürü Murat Kaan Dilber Türkiye’ de Aydınlatma Sektörünün Geleceğini Değerlendirdi

Aydınlanma sektöründe söz sahibi olmak isteyen Wone markasının kurucusu ve genel müdürü Murat Kaan Dilber aydınlanma sektörüne ilişkin tespitlerde bulundu.

Sektördeki taze kan arayışına çözüm olacaklarını belirten Dilber sözlerine şu şekilde başladı:

“Aydınlatma armatürleri günümüzde LED’ ler ile birlikte algılanmaya başlandı. LED’ li aydınlatma armatürleri, tasarım ve üretim süreçlerinde bir çok farklı mühendislik disiplinini bir arada bulunduran, ulaşılan teknoloji itibariyle hiç de basite indirgenmemesi gereken ürünler.Nitekim ülkemizde aydınlatma sektörünün kalbi, büyük bir katalog olan Şişhane semtinde atıyor. Şişhanede irili, ufaklı binlerce firma mevcut. Bu firmaların hepsi de gerek yurt içi, gerekse yurtdışıtaleplere yetişmeye çalışıyor. Yetişmeye çalışıyor diyorum çünkü talep, arzın üzerinde bir hızla gelişiyor. Bu hızlı gelişim neticesinde, ülkemize yurt dışı menşeili, kalite gereksinimlerini yeterli düzeyde karşılayamayan çok fazla ürün çeşidi giriyor.

Tüketicilerin hangi çeşit ürünü ne özellikde talep etmeleri gerektiğini bilmemesi, Led’ li ürünlerle ilgili standartların yeterli düzeyde olmaması, bu standartları hazırlayan, denetleyen ve gerektiğinde standartlara uygun olmayan ürünlere “DUR” diyecek, ülkemize girişini engelleyecek.Bunun yanında sistemin tam anlamıyla oturmamış olması, LED’ li ürünlere olan güveni azaltıyor. Tüm gelen ürünler böyle mi? Elbette hayır. Sektörde uzun yıllardır var olan köklü bir çok aydınlatma firması, bu söylediklerimin dışında tutuyorum. Onlar kendilerini bilirler. Bu saydıklarım yurtdışından ülkemize giren ürünlerle ilgili idi. Peki Türkiye’ de üretim yapan, yapmaya çalışan firmalar, sektördeki kalitesiz ürünlerden dolayı son kullanıcıların güvenleri azalırken, hem rekabet edip hem de bu güveni tekrar nasıl geri kazanacaklar ?Elbette kalitenin bir maliyeti var, ancak emin olunması gerekir ki ; “Kalitesizliğin Maliyeti, Kalitenin Maliyetin’ den daha fazla” ‘ dır.
Üretim Yapan Firmalar için; LED’ li aydınlatma armatürleri tasarım ve üretim sürecinde olması gereken başlıca uzmanlık alanları vardır. Bu alanlara dikkat edilerek kaliteyi aydınlanma sektöründe aşılamalıyız.”

Murat Kaan Dilber Wone Lıghtıng olarak aydınlanma sektöründeki gelişmelerin en yakın takipçisi olduğunu vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın