Winnipeg’de Dairesel Konut

Mimarlık firması 5468796, Kanada’nın Winnipeg şehrinde dairesel bir konut tasarladı.

Fotoğraflar: James Brittain

Winnipeg şehir merkezinde yer alan butik apartman binası 62M, geleneksel konut planlarından çok yerden yavaşça yükselen bir uçan daireyi andıran formuyla alışılagelmişin dışına çıkıyor. Nehrin yanında konumlanan ve çevresindeki çatı çizgilerinin üzerinden görülebilen yapı, yerleşim bölgesinde belirgin bir figür ortaya koyuyor.

Başlangıçta endüstriyel yapısı ve kısıtlı manzarası nedeniyle istenmeyen alan, mimarlar tarafından modern ve işlevsel bir mimari parçaya dönüştürülüyor. Endüstriyel estetiği korunurken alanına yanıt verecek şekilde özenle tasarlanıyor.

Ekip, bunu başarmak için ana yaşam alanlarını 20 ince beton sütun üzerinde yükseltiyor. Sağlam beton çekirdek, ana hacmi zemin seviyesine bağlayarak bütünlük sağlıyor. Merkezi boşluğu çevreleyen yarı açık koridor, her birimin ön kapısına açılarak daireler arasında bağlantı kuruyor.

Boyutları 57 m²’yi bulan 40 civarında stüdyo birimi, 6 metrelik tabandan tavana geniş açıklıklar aracılığıyla görünümlerden en iyi şekilde yararlanıyor. Tesisatlar ise dar uca, çekirdeğe yakın yerleştiriliyor. Pasta dilimi şeklindeki daireler, minimalist butik iç mekanlara dönüşüyor.

Prefabrik yapı elemanları, basit kaplamalar, yerinde dökme beton ile hava koşullarına dayanıklı çelik ve camdan oluşan kısıtlanmış malzeme paleti, dürüst ve uygun maliyetli bir tasarım sağlıyor. Bununla birlikte, merkezi çekirdeğin üstünde konumlanan ve şehrin 360 derecelik kesintisiz görünümünü sunan mikro-çatı katı misafirhanesi gibi dokunuşlar, ferah ve temiz tasarımlarıyla lüks bir atmosfer yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın