WikiHouse 4.0’da Dupont Ürünleri Tercih Edildi

Londra Tasarım Festivali 2014'te sergilenecek WikiHouse 4.0'da nefes alan su yalıtım örtüsü DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap kullanıldı.

Dünyanın ilk açık kaynak kodlu programıyla tasarlanan iki katlı evi WikiHouse 4.0 Arup, Building Centre ve web dizayn firması 00 Design tarafından inşa edildi. 00 Design ekibinden WikiHouse 4.0 tasarımcısı Alastair Parvin, “Biz, teknolojinin artık neredeyse herkese klasik inşaat yapım tekniklerine gerek duymadan nasıl özel tasarım evler sağlayabildiğini görmeleri için insanların hayal gücünü harekete geçirmeye çalışıyoruz” diyor. WikiHouse projesinin mevcut konut krizinin tek çözümü olduğuna inanmıyoruz ama bu düzeni bozmak ve arazi veya bina maliyetleri gibi konulardaki kısıtlar hakkında toprak sahiplerinin, şehir plancılarının ve müteahhitlerin farklı düşünmelerini sağlayarak sınırlarını zorlamak istiyoruz” şeklinde açıklama yapıyor.

WikiHouse 4.0 çerçeveleri, CNC makinesiyle birçok parça olarak işlenen SmartPly OSB plakalarından yapılmış modüler bir inşaat sistemi. Bu yapılar cıvata yerine takoz ve dübel bağlantıları ile monte edilir ve dış cephe kaplama panelleri de normal vidalarla tutturuluyor. 70 metrekarelik bu yapı, basit ve kolay monte edilmiş ahşap bir çerçevenin nasıl hava geçirmez, su geçirmez ve güvenli bir yapı haline geldiğini ortaya koyuyor.

DuPont Yapı Çözümleri, taşıyıcı kereste çerçeveyi kapatacak lifli çimento levha cephenin arkasına monte edilecek ve yapıyı yangın, iklim ve interstisyel yoğuşmadan koruyacak uygun bir su yalıtım örtüsü çözümüyle projeye destek olmak için gönüllü oldu. Yapının ana bölümü altı gün içinde yapıldı ve DuPont™ Tyvek® FireCurb™ nefes alan su yalıtım örtüsü kolayca ve doğru bir şekilde 3 saatten az bir zamanda döşendi.

Aynı zamanda enerji verimliliği konusunun WikiHouse 4.0 projesinde önemi göz önünde bulundurularak hem termal performansı hem de iç konforu artıracak hava geçirmez yalıtımın en uygun çözüm olacağı düşünülüp DuPont™ Tyvek® su yalıtım örtüleri ve bantları tercih edildi.

Arup firmasının üst düzey yapı mühendisi Nina Tabink, “İnsanların basit bir tıklama eylemiyle dünya çapındaki diğer insanlara bağlanabildiği dijital bir dünya ortaya çıkıyor. Arup dijital üretim potansiyeline ve “açık kaynak teknolojisi”ne inanıyor. Aynı zamanda alternatif işbirliğiyle artan bir verimlilik olacağına da inanıyor. WikiHouse, bu yeni teknolojileri keşfetmek için mükemmel bir iş ortağı olduğunu kanıtlamıştır” diyor.

The Building Centre Halkla İlişkiler ve Pazarlama Müdürü Jenny Watt, “WikiHouse 4.0 projesi bize tasarlama ve yapılar inşa etmede nasıl değişim yapacağımıza dair dijital teknolojinin olanaklarını gösteriyor. DuPont™ Tyvek® FireCurb™ gibi yapı teknolojisinin katma değeri bu projeye en çok yakışan ürün oldu” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın