West 8’ın Central Park of Madrid İçin Önerisi Kendi Mikro Klimasını Üretecek

West 8, Parque Central Madrid Nuevo Norte tasarımı için açılan uluslararası tasarım yarışmasını kazandı. West 8, yerel ofis Porras Guadiana Arquitectos ile birlikte Madrid şehri için yeni bir simge haline gelecek olan kamusal alanı tasarlayacak.

Sürdürülebilirliğin ve yeniliğin bir araya gelişi olan tasarım önerisi, Chamartín İstasyonu’nun mevcut yapısından yükselen ve kimliği yerin hafızasıyla bağlantılı olan büyük bir kentsel orman yaratmayı hedefliyor.

14,5 hektarlık bir yüzölçümüne sahip olan yarışma alanı, Bosque Metropolitano, Arco Verde ve Madrid Nuevo Norte içindeki parklar ağı tarafından oluşturulan Madrid’in daha geniş yeşil alan sistemine entegre edilecek bir merkez park oluşturma hedefi belirlemiş.

Kazanan proje Madrid Belediye Başkanı José Luis Martínez-Almeida tarafından açıklandı. Belediye başkanı, seçilen mimarlık ekipleri ile Madrid Río gibi sembolik projelerden sorumlu şehir arasındaki bağlantıyı vurguladı. “Şüphesiz Madrid’deki bu geleceğin ikonik yeşil alanı için en iyi projeyi sunuyorlar” diye ifade etti.

Comisión Gestora’nın başkanı Belén Piserra, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı, benzer özelliklere sahip parkların inşasındaki önceki deneyimlerine dayanarak 40 uluslararası ekipten oluşan bu seçime davet edilmiş. West 8 liderliğindeki kazanan tasarım hakkında konuşan Belén Piserra, projenin Madrid’in geleceğine referans bir destinasyon parkı oluşturmak için çözülmesi gereken zorluklar hakkında olağanüstü bir bilgi olduğunu ve tasarım, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik kriterlerine dayalı bir park önerisi sunduğunu ifade ediyor.

West 8’in tasarımı, park boyunca uzunlamasına bir dizi akan hat önermek için on yıllardır var olan tren raylarının düzenini kullanıyor. Buna ek olarak, merkez parkın oluşturulması, Madrid şehrinin kuzeyindeki tarihi bir boşluğu kapatarak çevredeki mahallelerin birleşmesine izin veriyor.

Parkın açık ve esnek tasarımı farklı kullanımlara ev sahipliği yapıyor, çeşitli ambiyanslar içeriyor ve çevredeki binaların zemin kat aktivasyonunu getiriyor. Tasarımda kiosklar, restoran terasları, pavyonlar ve spor alanları da yer alıyor.

Tasarım, ziyaretçileri doğa ile bağlantı kurmaya teşvik etmek için yağmur bahçeleri, geniş bir çimenlik alan,  park ağı boyunca yıl takvimi süresince değişecek olan duyusal ışık ve ses ortamları içeriyor.

Son olarak, parkın ikonik unsuru el Jardín del Viento (Rüzgar Bahçesi), Madrid şehri için yeni bir ölçüt olacak. Sarmal şekilli eşsiz yeşil yapı, parkın ortasında konumlandırılmış ve kendi mikro klimasını üretmek için bitki örtüsü ile kaplanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın