Wenzhou-Kean Üniversitesi Yarışması’nı Schmidt Hammer Lassen Architects Kazandı

Yeni bina, özgür bir ortamda yeni öğrenme yollarının fırsatlarını yaratmayı ve kampüsteki öğrenci aktivitelerinin çekim merkezi haline gelmeyi amaçlıyor.

Çin’in Wenzhou kentinde yer alan Wenzhou-Kean Üniversitesi’ne ait öğrenci merkezi ve kütüphane tasarımı için açılan uluslararası yarışmada 1.’lik ödülünü Schmidt Hammer Lassen Architects aldı. 8.500 öğrenciye yaşama ve öğrenme mekânı sağlayacak olan üniversite kırsal ve dağlık bir alanda 500 dönümlük bir alana yayılıyor. Çeşitliliği ve etkileşimi kucaklayan bir kurguda tasarlanan ve kampüsün merkezinde yer alacak olan yeni bina, özgür bir ortamda yeni öğrenme yollarının fırsatlarını yaratmayı ve kampüsteki öğrenci aktivitelerinin çekim merkezi haline gelmeyi amaçlıyor.

2006 yılında kurulan ve küresel ölçekte Çin ve Amerikan eğitim yöntemlerini birleştirmeyi amaçlayan Wenzhou-Kean Üniversitesi, New Jersey’de yer alan Kean Üniversitesi ve Wenzhou Üniversitesi tarafından ortaklaşa yönetiliyor.

Yeni bina, güneyde yer alan eğitim fakülteleri ile kuzeyde yer alan öğrenci yurtlarını birbirine bağlıyor. Dağ eteğinde konumlanan öğrenci merkezi ve kütüphane dış mekânda birbiri üzerine binmiş dört dikdörtgen şekil gibi görünüyor. Sırlı bir desenle kaplı yarı şeffaf cam ile sarılmış olan bina cephesi Wenzhou’nun dağlık topoğrafyasına ve kentin geleneksel mimari dokusunda sık rastlanan düşey bambu strüktürüne atıfta bulunuyor.

Zemin ve birinci katta yer alan öğrenci merkezi bir alışveriş mekânı olarak tasarlanmış. Her yönden erişime açık olan aktivite merkezinde kafe, tiyatro, dans ve müzik atölyeleri, sergi alanı, spor ve oyun alanı ve toplanma alanları yer alıyor. Avluda yer alan merdiven ve köprüler, üçüncü ve dokuzuncu kat arasında yer alan kütüphane ve çalışma alanlarına erişimi sağlıyor.

30.000 adet kitabın yer alacağı kütüphanede ayrıca 300 kişi kapasiteli bir derslik, çalışma ve araştırma için pek çok farklı mekân da yer alıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın