Washington’a Külliye!

Mimar Sinan tarzı görkemli camisi, Türk evleri, İslam eserleri müzesi, Osmanlı çeşmeleri ve Türk hamamıyla ABD’deki ilk kapsamlı Türk-İslam kültür merkezinin inşaat alanı, Başbakan Erdoğan’ın ziyareti için hazırlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret etmesi beklenen ve ABD’nin başkenti Washington yakınlarındaki Maryland eyaletinde inşaatına başlanan Türk Amerikan Toplum Merkezi, Mimar Sinan’ın tarzını yansıtan görkemli camisi, misafirhanesi, spor ve kültür merkezi, geleneksel Türk evleri, İslam eserleri müzesi, Osmanlı tarzı çeşmeleri ve Türk hamamı gibi yapılarıyla ABD’deki ilk Türk-İslam kültür merkezi olmaya aday.

Diyanet desteği

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Yaşar Çolak, “Böylesine, bir kampüs içinde tüm bu yapıların bulunduğu geniş çaplı bir proje Amerika’da değil, dünyada da bir ilk. İnşallah tamamladığımızda bu, aynı zamanda örnek de teşkil edecek” dedi. Başbakan Erdoğan’ın bu hafta yapacağı ABD temasları sırasında, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtacak cami ile birçok kültürel tesisin yer alacağı Türk Amerikan Toplum Merkezi’nin inşaatını da ziyaret etmesi bekleniyor. Dr. Çolak, Diyanet İşleri Başkanlığının destek verdiği bu merkezin 60 dönümlük arazi üzerine yapıldığını söyledi. Arazinin 1993 yılında alınmasına rağmen projesinin 2008’de oluşturulduğunu ve 2011 yılının Eylül ayında inşaata başlandığını belirten Çolak, gelecek Eylül’de bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

‘Dünyada yok’

 Çolak, bunun sadece bir cami inşaatı olmayıp, spor ve kültür merkezi, misafirhane, yaşlılar bakımevi, geleneksel Türk evleri, kütüphane, sergi salonu, araştırma merkezi, İslam eserleri müzesi, Osmanlı tarzı çeşmeleri ve Türk hamamı gibi birçok unsuruyla “İslam dinini ve estetiğini Amerikalılara en güzel ve doğru şekilde tanıtmayı hedefleyen” dev bir proje olduğunu belirterek, “Böylesine kapsamlı bir proje sadece Amerika’da değil, dünyada da bir ilk. Yani böyle kampüs içerisinde tüm bu yapıların bulunduğu böyle geniş çaplı proje dünyada yok. İnşallah tamamladığımızda bu aynı zamanda örnek de teşkil edecektir” dedi.

Altın varaklı cemaat binası

Çolak, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtacak caminin Mimar Sinan’ın eserlerinden esinlenerek hazırlandığını söyledi. Bu kapsamda, caminin sedef işlemeli kapıları, minberi, mihrabı ve mermer kolon süslemeleri gibi özel işçilik isteyen parçalarının Türkiye’de hazırlatıldığını anlatan Çolak, “Burası bizim adeta sergi salonumuz olacak. Bu nedenle her şey özenle tasarlanmaktadır” dedi. Altın varaklarla süslenerek inşa edilecek Cemaat Binası’nda Türk lokantası açılacağını, Kültür Merkezi binasının konferanslardan sergilere birçok faaliyete olanak sağlayacağını dile getiren Çolak, 10 adet geleneksel Türk evi yapmayı ve “Ottoman Cafe” açmayı da planladıklarını kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın