Walter Gropius’un Fagus Fabrikası UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Walter Gropius tarafından 20. yüzyılın başında tasarlanan ve modern mimarlığın öncü yapılarından biri olarak kabul edilen Fagus Fabrikası'na ait bina, inşa edildikten yüz yıl sonra, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da modern mimarinin gelişiminde bir dönüm noktası olarak görülen Fagus Fabrikası, Walter Gropius’un kariyerinin de ilk yapısı. 1911’de inşasına başlandığında Gropius 27 yaşındaydı.

Bauhaus ekolünün de kurucusu olan Walter Gropius, günümüzde halen ayakkabı kalıbı üretimine devam eden bu fabrika yapısında kullandığı cam cepheler, temiz geometrik formlar ve işlevsel tasarım anlayışıyla 20. Yüzyıl Erken Modernizmi’nin temellerini atmış oldu.

Geçen hafta Berlin Bauhaus Arşiv Müzesi binanın inşasına ve tarihine tanıklık eden kapsamlı bir sergiye de ev sahipliği yaptı.

Etiketler

2 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Darısı bizim çağdaş eserlerimizin başına. Var mı bir adayımız? Kalmadı galiba 🙁

  • salih-oktay-uzumcu says:

    Bu yapının 717 yılında inşa edilmiş olma ihtimali yok.Ahşap çoğu zaten dünyada 200 yıl dayanabilmiş ahşap yapı yok iken böyle bir yapı her yüz senede bir tam restorasyon ile ayakta durabilir.Hristiyanların böyle bir yapıyı koruma ihtimalleride yok.Eski bir kilisedir camiye dönüştürülmüştür.yıkılmış sonradan ahşap yapılmıştır.fetih sonrası ne olduysa olmuştur.Oturup çok eski bir yapı gibi bakmanın alemi yok 717 yılında yapılmış bir eserin Ayasofya kadar değeri olurdu.Birçok tarihçi bunu biliyor ama pek az vatandaşın haberi var.

Bir yanıt yazın