WAF’ın İkinci Gününde Türk Mimarların Yüzü Güldü

3-5 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenen World Architecture Festival'de ikinci gün geride kaldı.

Sabahın erken saatlerinde başlayan proje sunumları ve paneller farklı salonlarda akşama kadar devam etti.

Yenileme, yeniden kullanım

Etkinlikteki panellerden biri de Emre Arolat’ın konuşmacı olduğu “Renewing the city: regeneration, reuse, retrofit”ti. Panelin başkanlığını Patrick Bellew yaptı. Panele Arolat ile birlikte konuşmacı olarak katılan diğer isimler Donald Bates ve Angelene Chan’dı.

Bellew’ın konuşmacıları tanıtmasının ardından sahneye ilk olarak Emre Arolat çıktı. Sunumuna ilk olarak İstanbul’u anlatarak başladı. İstanbul’un kıtalar arası konumuna, dinamik, çok katmanlı, çok renkli, sürekli yenilenen bir kent olmasına vurgu yaptıktan sonra projelerine geçti.

Panelin başlığına uygun olarak santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi projesini izleyicilere aktardı. Silahtarağa Elektrik Santralı’nın tarihine vurgu yaparak projede önemsedikleri konulardan bahsetti.

Arolat’ın ardından sahneye çıkan Donald Bates Melbourne’deki projelerinden söz etti.

3. ve son konuk ise Singapurlu mimar Angelene Chan’dı. Chan’ın uzun yıllardır faaliyet gösteren ofisi uzun yıllar ülkenin ulusal binalarını tasarlamış. Son yıllarda ise Singapur’un önemli alışveriş aksı olan Orchard Road’da yenileme çalışmaları yürütüyor.

2 km uzunluğundaki Orchard Road’un üzerinde 50 alışveriş merkezi bulunuyor. Önemli bir ticaret hacmini barındıran cadde, şehrin çekim noktalarından. 1970’lerde bunu farkeden perakendeciler cadde üzerinde sürekli bir yenileme faaliyeti sürdürüyorlar.

Caddenin sürekli bir devinim olması oldukça ilginç. Panelin sonunda Chan’a bunun sebebi sorulması üzerine moda sektöründeki devinim ve perakendecilerin değişim konusundaki baskısından söz etti.

Daha uzun ömürlü daha sürdürülebilir yapılar

Etkinlikteki bir başka panel de Murat Tabanlıoğlu’nun konuşmacı olduğu “Creating adaptable buildings for longer life”dı. Festival’in yöneticisi Paul Finch’in konukları sunmasının ardından sunuşlara geçildi. Panelin konuşmacılarının diğer ikisi Richard Rogers’ın ortağı Ivan Harbour ve Arup’tan makina mühendisi Mike Stych’di.

Ivan Harbour, sadece 24 saat içerisinde monte edilebilen konut projesi olan Oxley Woods’tan söz ettikten sonra sözü alan Mike Stych de “beyaz yakalı fabrika” isimli sunumunda daha uzun yaşam için kaliteli çalışma alanları üretmenin öneminden söz etti.

Daha sonra sözü alan Murat Tabanlıoğlu ise Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Modern ve Hasköy İplik Fabrikası projelerini anlattı.

Proje Sunumlarında İkinci Gün

Paneller bir yandan sürerken önceki gün olduğu gibi toplam 9 salonda proje sunumları vardı. Etkinliğin en heyecanlı ve ilgi çekici kısmı olan bu sunumlar aslında mimarlara belki de projelerini yeniden sorgulama imkanı veriyor. Gün boyu devam eden sunumların ardından akşam saatlerinde her bir kategoride kazananların açıklanmasına geçiliyor.

150 proje anlatıldığı 2. günde Türk mimarlık ofislerinden kendi kategorilerinde finale yükselenler oldu. Tabanlıoğlu Mimarlık ve Emre Arolat Architects iki kategoride ipi göğüslerken kazanan diğer mimarlık ofisleri ve projeler şu şekildeydi.

Tek Ev: Shearer’s Quarters (John Wardle Architects)

Konut (İnşa edilmemiş): Terasa 153 Montenegro (Sanjay Puri Architects)

Ulaşım: Bodrum Uluslararası Havalimanı (Tabanlıoğlu Mimarlık)

Altyapı (İnşa edilmemiş): Tianjin Binhai Transport Interchange Public Domain (HASSELL)

Okul: Binh Duong School (Vo Trong Nghia Architects)

Konut (İnşa edilmemiş): C3 House (Czarl Architects)

Yüksek Eğitim ve Araştırma: Campus for Central Saint Martins (Stanton Williams)

Eğitim (İnşa edilmemiş): Abdullah Gül Ünivesitesi Şehir Kampüsü (Emre Arolat Architects)

Kültür (İnşa edilmemiş): Beijing Artist Village Gallery Project (Aedas Beijing)

Yarışma Projesi (İnşa edilmemiş): Perry Park (HASSELL)

Ticari (İnşa edilmemiş): Gunoot Eco Resort (SSH)

Karma Kullanım (İnşa edilmemiş): JST Product Complex (Osamu Morishita Architect & Associates)

Ofis (İnşa edilmemiş): 120 Fenchurch Street (Eric Parry Architects)

Sağlık (İnşa edilmemiş): Rigshospilaet-The North Wing (3XN)

Sağlık: The Royal Children’s Hospital (Billard Leece Partnership and Bates Smart)

Deneysel: Man Built Islands Dongqian Lake Concept Design (HASSELL)

AVM: T site (Klein Dytham Architecture)

Dün ve bugünün kazananları yarın son bir kez daha jüri karşısına çıkarak hem kendi kategorilerinden galip çıkmak hem de yılın en iyisi olmak için yarışacaklar.

World Architecture Festival ile ilgili izlenimlerimizi aktarmaya devam edeceğiz. World Architecture Festival (WAF) 2012, World Architecture Festival (WAF) Awards 2012 başlıklarından, Twitter’dan #waf2012 ve #KalebodurlaSingapur etiketlerinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın