Vittorio Gregotti Vefat Etti

İtalyan şehir plancısı, mimar ve yazar Vittorio Gregotti, koronavirüs kaynaklı zatürreden dolayı 15 Mart Pazar günü vefat etti. Eşi, Marina Mazza da Milano'daki San Giuseppe hastanesinde tedavi ediliyor.

Gregotti, 1927 yılında Milano’nun doğusundaki Novara’da doğdu. 1952’de Politecnico di Milano’dan mezun olduktan sonra İtalyan mimarlık dergisi Casabella’da önce 1953-1955’te editör, sonra 1963’te genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1974 yılında Gregotti Associati International’ı kurdu. Fransa’daki Büyük Provence Tiyatrosu, Milano’daki Arcimboldi Opera Tiyatrosu ve Cenova’daki Stadio Luigi Ferraris de dahil olmak üzere birçok stadyum ile mimar Manuel Salgado ile birlikte Lizbon’daki Belém Kültür Merkezi’ni tasarladı.

Kent plancısı olarak Milano’nun Bicocca bölgesinde ve Şanghay’daki Pujiang New Town’da çalıştı. Tasarım dünyasının dışında Gregotti, İtalyan Komünist Partisi’nde önemli bir kültürel figürdü.

Ancak en dikkate değer çalışmalarını küratör olarak verdi. 1975’te Magazzini del Sale alle Zattere’de “A proposito del Mulino Stucky” sergisinin küratörlüğünü yaptı. Arazi sanatı ve mimarisine odaklanan sergi, 1980’de ilki düzenlenecek Venedik Mimarlık Bienali’nin öncüsü olan mimarlık sergisine doğru atılacak ilk adımların sinyallerini verdi.

1976’da Gregotti, Bienal’in Görsel Sanatlar Bölümü Direktörü olarak atandı ve o yılki bienalin teması Sanat Bienali Werkbund 1907 adını aldı. Bienali, görsel sanatlar ve mimariyi içerecek şekilde genişletti. Venedik’te beşi mimari ve tasarıma ayrılacak şekilde yedi mekanda sergiler düzenlendi.

Kaynak: The Architect’s Newspaper

Etiketler

Bir yanıt yazın