Vitra Campus’te “Sürekli Değişen” Bir Peyzaj Tasarımı

Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde yaklaşık 4.000 metrekarelik alanı kaplayan bahçe, Hollandalı peyzaj mimarı Piet Oudolf tarafından tasarlandı.

Tasarım, Vitra’nın “Mimarlık Parkı” olarak tanımladığı dünyanın önde gelen mimarları tarafından tasarlanan binaların yer aldığı üretim alanında bulunuyor. Üretim alanı; Nicholas Grimshaw, Frank Gehry, Renzo Piano ve Zaha Hadid gibi mimarlar tarafından tasarlanan binalar, müzeler ve bir sergileme alanından oluşuyor.

Vitra Mimarlık Parkı’ndaki bu bahçede yaklaşık 30.000 bitki bulunuyor. Dik açılı formlardan ve odak noktalarından kaçınan bir dizi kıvrımlı yol tasarlayan Oudolf, bahçeyi geçiş alanı işlevinden çıkarıp ziyaretçilerin kendisini kaybedeceği bir deneyim alanına dönüştürmeyi amaçlamış.

Çakıl yolları; farklı duyusal deneyimler sağlaması amaçlanan çalılar, çimenler, eğrelti otları ve diğer çok yıllık otsu bitkilerle dikilmiş alanlar arasında örülüyor.

Bahçe için seçilen alanda, 2018 yılında Ronan ve Erwan Bouroullec tarafından tasarlanan Ring ve Ruisseau adlı iki yerleştirme bulunuyor. Ring, kiraz ağacının altına yerleştirilmiş dairesel bir çelik oturma elemanı, Ruisseau ise akan suyla dolu dar kanala sahip mermer bir eleman olarak tanımlanabilir.

Bahçedeki bir diğer yerleştirme ise Blockhaus. Blockhaus, 2018 yılında Alman sanatçı Thomas Schütte tarafından Düsseldorf’taki Galerie Konrad Fischer’de sergilenen 1:10 ölçekli modelden referans alan bir yerleştirme. Thomas Schütte’nin Blockhaus’u, Álvaro Siza Yürüyüş Yolu, Carsten Höller’in Kaydırak Kulesi de dahil olmak üzere Vitra Kampüsü’ndeki diğer mimari unsurlara katılıyor.

Ziyaretçiler, etkinliklere ev sahipliği yapmak için kullanılan jeodezik bir kubbe ve Herzog & de Meuron tarafından 2010 yılında tamamlanan VitraHaus Showroom da dahil olmak üzere, parktaki binaları çeşitli noktalarda deneyimliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın