Vilnius Tren İstasyonu Yenileme Yarışması Kazananı: Zaha Hadid Architects

Vilnius Tren İstasyonu Kompleksi'nin ve çevresinin yeniden geliştirilmesi için açılan yarışmada, Zaha Hadid Architects'in önerisi komisyon üyelerinden en yüksek oyu alarak birinci oldu.

Zaha Hadid Architects’in “Green Connect” önerisi, yeni yeşil kamusal alanlarla 21. yüzyıl için entegre bir ulaşım merkezi oluşturuyor.

“Vilnius için stratejik olarak önemli bir alan için bu yarışmada en yüksek dereceyle ödüllendirilmek bir onur. ‘Green Connect’, yolcu deneyimi ile tasarlanmış geleceğe hazır bir ulaşım merkezi olacak. Yeni bir kamusal alan zenginliği sağlayan önerimiz, alanı yalnızca ulaşım merkezini kullananlar için değil, aynı zamanda Vilnius şehri ve yerel topluluk için de bir varış noktasına dönüştürüyor.”
Gianluca Racana

Yayalara ve bisikletlilere öncelik vererek şehrin sürdürülebilirlik gündeminin ayrılmaz bir parçası olarak tasarlanan proje önerisi, Naujininkai bölgesini güneye, şehir merkezine ve Vilnius’un eski kentine bağlayan demiryolu hatları üzerinde bir köprü görevi görüyor.

Orijinal istasyonun yenilenmesi ve yeniden kullanılması, mevcut tarihi bina ile iletişim kuran, çağdaş bir yorum olan 9.500 metrekarelik yeni bir yolcu köprüsü oluşturuyor.

İstasyonun yeni köprüsünün bileşimi, uzunluğu boyunca mevcut neoklasik istasyonun üçgen alınlığı tarafından tanımlanan eğimli çatıdan, Naujininkai bölgesindeki Pelosos Caddesi’ne inmek için ölçeği azaltan daha yumuşak geometrilere ve hacimlere doğru yavaş yavaş değişiyor.

Köprünün uzunluğu boyunca uzanan lineer bir ışık hattı, demiryolu rayları üzerindeki camlı cepheler, doğal ışık ve koridor boyunca sezgisel yönlendirme sağlıyor.

Son yıllarda kurulan geçici kiosklar ve ofisler kaldırılarak, mevcut 9.000 metrekarelik istasyonun netliği belirginleştirilmiş; şehrin otobüs ağları için yeni bir toplu taşıma terminali ile bağlanmış. İstasyonun önündeki yükseltilmiş Stoties Square Parkı’nda tasarlanan terminalin açık hava amfi tiyatrosu ve rampası, çatısında bulunan halka açık bir terasa çıkıyor.

Stoties Meydanı’ndaki mevcut otoparkın yeni bir yeraltı tesisine taşınmasıyla, meydan ve bitişiğindeki park, 300’den fazla yeni ağaç, ağaçlı caddeler ve su bahçeleri ile 4.000 metrekarelik canlı bir kamusal alan haline geliyor.

Rayların 10 metre yukarısında yükselen köprünün çatı yapısının akışkan formu ve otobüs terminalinin peyzajlı terası, hafif, yangına dayanıklı ve düşük karbon içeren yerel kaynaklı lamine ahşaptan inşa edilecek.

Doğa temelli çözümler tasarımın ayrılmaz bir parçası. Yeşil çatılar, çevre düzenlemesi ve bitkilendirme yazın sıcaklıkları düşürecek, kışın ise ısı yalıtımı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Şehir içinde birbirine bağlı bir dizi doğal yaşam alanı yaratan bu kentsel yeşil alanlar kolayca erişilebilir ve halk tarafından yıl boyunca kullanılması için planlanmış.

Zaha Hadid Architects’in Vilnius Tren İstasyonu’nu ve çevresini yenilemek için yaptığı tasarım, komşu mahallelerin hava kalitesini iyileştirmek için enerji üretim teknolojileri ve kirlilikten arındırma stratejilerini de içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın