“Villa” İçin “Zorlu”yor

İBB’den tarihi eseri restore ettirmek için "müze" diye izin alan Zorlu, imar değişikliği yapmak istedi. İBB, komisyona gönderdi. CHP’li Sağ, "Zorlu"nun villası kurtarılmak isteniyor’ dedi.

Zorlu Holding’in sahibi Ahmet Nazif Zorlu’nun Rumelihisarı üstünde 2. grup tescilli tarihi eseri “müze yapacağım” diye alıp kendisine yaptığı havuzlu villanın bulunduğu bölgeye ilişkin küçük ölçekli imar planı değiştirilmek istendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis gündemine gelen, Zorlu’nun villasını da kapsayan imar planı değişikliği teklifi oy birliğiyle İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na iade edildi.

Zorlu’nun Rumelihisarı üstünde aldığı, Boğaz’ı tepeden gören yeşil alanda yer alan 2. grup tescilli tarihi eseri restore ettirmek için İBB’den “müze yapacağım” diye izin aldığı ve kendisine havuzlu villa yaptırdığı haberi 13 Ağustos 2015 tarihli cumhuriyet gazetesinin sürmanşetinde duyurulmuştu. Zorlu, villanın çevresini de Google Earth’ten bile görünen 2 metre yüksekliğindeki duvarlarla örmüştü. Haberin ardından İBB, Boğaziçi İmar Müdürlüğü, İstanbul 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve CHP’li meclis üyeleri harekete geçmişti. Cumhuriyet gazetesi İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan soruşturma dosyasına ulaşmıştı. Dosyaya göre mescitten şömineye villada çok sayıda kaçak tespit edilmişti. Zorlu 6 ay süre istemiş, koruma kurulu da 3 ay süre vermişti. Süre 27 Şubat 2016’da sona ermiş kaçaklar düzeltilmediği için Koruma Kurulu Zorlu, hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılmasını istedi.

Zorlu’nun da villasının bulunduğu alana ilişkin küçük ölçekli imar planı değişikliği teklifi önceki gün İBB Meclis gündemine geldi. Teklif bölgede yer alan İBB’ye ait alanlarla birlikte Zorlu’nun taşınmazının bulunduğu alanı da kapsıyordu.

Teklif görüşmeleri sırasında konuşan CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ “Bu villada çok fazla kaçak var. Üstelik bu kaçakları kurul tespit etti ve suç duyurusunda bulundu. Zorlu’nun villası kurtarılmak isteniyor” dedi. Teklif oy birliğiyle İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na yeniden değerlendirilmek üzere iade edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın