Viljandi’de Sıfır Maliyetli Mekan

Estonya Viljandi'deki eski bir dükkan, akıllı geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle "Restaurant 0" adlı sıfır maliyetli restorana dönüştü.

15 tonluk Rammed Earth Masa ile sürdürülebilir bir vitrin

kuidas.works, Estonya’nın Viljandi eski kentinde yer alan, 19. yüzyıldan kalma bir dükkanın kalıntılarını, akıllı geri dönüşümü vurgulayan bir TV dizisi olan “Restaurant 0” için sıfır maliyetli bir restorana dönüştürdü.

Yedi günde tamamlanan tasarımda, yerel kilden sıkıştırılmış toprak tekniğinin kullanıldığı 15 tonluk bir masa, kumla düzleştirilmiş zeminler ve kireç boyalı duvarlarla tamamlanmış.

Bu sürdürülebilir proje, tasarım ve inşaat sektörünün ekolojik ayak izinin altını çizerek sürdürülebilir mimari uygulamaların potansiyelini ortaya koyuyor.

Kuidas.works’e sunulan birincil zorluk, “Restaurant 0” adlı TV dizisi için sıfır bütçeli ve sadece 7 günde tamamlanan bir restoran yaratmak.

Viljandi’nin tarihi bölgesinde eski bir dükkan olan mekanın, tarihi bağlamıyla uyumlu ve aynı zamanda modern sürdürülebilir ilkeleri yansıtan bir tasarıma ihtiyacı vardı.

Bunun için tasarım stratejisi akıllı geri dönüşüme ve yerel olarak temin edilebilen malzemelerin kullanımına dayandırılarak çevresel etkinin asgari düzeyde tutulması sağlandı.

Merkezi bir özellik olan 15 tonluk sıkıştırılmış toprak masa, sadece geleneksel inşaat yöntemlerini kullanmakla kalmamış, aynı zamanda projenin çevre dostu odağını vurgulayan önemli bir vurgu görevi görmüş.

Tasarımın aynı zamanda tek gecelik bir etkinliğe uygun olması ve konukların yemek deneyimlerinin ekolojik mesajının farkında olmalarını sağlaması gerekiyormuş.

Bu stratejiler sayesinde tasarım, sürdürülebilir mimari uygulamaları teşvik ederken müşterinin gereksinimlerini de karşılamış.

Restoranın ana malzemesi, göze çarpan 15 tonluk sıkıştırılmış toprak masanın yapımında kullanılan yerel kaynaklı kil oldu.

Sadece el aletleri gerektiren bu geleneksel teknik, sürdürülebilirliği ve maliyet etkinliğini vurguluyor. Yakındaki bir taş ocağından temin edilen toprak, Litvanya’dan ithal edilen daha koyu kırmızı kil ile Güney Estonya toprağının sarı ve koyu sarı alt tonlarını sergiliyor.

Bir diğer önemli malzeme olan kum, zemin tesviyesi için kullanılmış ve grafiti kaplı duvarlar kireç boya kullanılarak nötralize edilmiş. Bu tasarım çevreye minimum yük getiriyor yıkıntı halinde bırakılsa bile sıkıştırılmış toprak tabla doğal olarak bozulacak. Malzemelerin yalnızca %1’inin, özellikle de sofra takımlarının gelecekte geri dönüştürülmesi gerekebilir.

Bakım asgari düzeyde

Dayanıklı sıkıştırılmış topraktan yapılmış masa çok az bakım gerektirirken, kireçle boyanmış duvarlar kolayca rötuşlanabiliyor. Kum zeminler periyodik olarak yenilenebiliyor.

Bu seçimler sadece sürdürülebilirliği teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda projenin sıfır bütçe hedefine uygun olarak uygun maliyetli bir çözüm sunuyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın