Vietnam’da Yeşil Cepheler

Yeşil cephelerin ve asma bahçelerin ülkenin dört bir yanına dağılması Vietnam mimarisinde yaygınlaşan yeni bir eğilimin göstergesi.

Vietnam’da ortaya çıkmamasına ve tamamıyla çağdaş bir yenilik olmamasına rağmen, bu mimari yaklaşım son yıllarda Vietnam’da, özellikle şehirlerde büyük önem kazanmaya başladı. Her ne kadar bu yeşil cepheler belirgin bir görünüşe sahip olsalar da yaygınlaşmaları yalnızca estetik kaygılardan kaynaklanmıyor. Yeşil cephelerin pratikteki faydaları ve sembolik önemi Vietnamlı mimarların ilgisini çeken sebeplerin başında yer alıyor.

Bir açıdan bakıldığında, asma bahçeler oldukça ekonomik ve çevreye duyarlı bir tasarım tercihi olabiliyor. Bitkilerin yapıya yerleştirilmesi görece ucuz olduğu gibi; doğal ışığın ve havalandırmanın iç mekanlara ulaşmasına yardımcı olmaları dolayısıyla enerji tasarrufu sağlıyor. Böylece binanın çevreye olan zararı azalmış oluyor. Burada yer alan projeler, sürdürülebilirliğin ve ulaşılabilirliğin mimaride yalnızca bir arada bulunabildiğini değil; aynı zamanda birbirlerini desteklediklerini ortaya koyuyor.

Mimarlar, ayrıca, iç ve dış mekanlar arasında benzersiz bir dinamik oluşturmaları dolayısıyla yeşil cepheler yaratıyorlar. Bu mekansal ikilik altüst ediliyor ya da en azından gerçek ve sembolik müdahalelerle bozuluyor. Sarkıtılan bitkilerin oluşturduğu perdeye yalnızca iç mekanlar maruz kalmıyor; doğanın bu işgali, yapının kendisini gizleme ve tüketme biçimi olarak benimseniyor.

Bu listedeki projelerde bitkilerin gerçeküstü bir şekilde sergilenişi projelerin kentsel bir ortamda inşa edilmiş olmasıyla daha da çarpıcı bir hal alıyor. Vietnam’daki yeşil cephe eğilimi ekonomik ve çevresel kaygılardan kaynaklandığı gibi aynı zamanda son yıllardaki kentsel yayılmaya da bir yanıt niteliğinde. Bu demografik değişim yalnızca doğal ekosistemlere zarar vermekle kalmadı aynı zamanda pek çok kentsel mekanın istikrarsızlaşmasına ve terk edilmesine sebep oldu. Bu listedeki yeşil cephe örneklerinin birçoğunun yenileme projelerinin ya da var olan yapıların yeniden yorumlanmasının bir sonucu olması tesadüf değil. Her projedeki bitkiler; yerel tasarım pratiklerini, geleneksel ve kolonyal mimariyi, endüstriyelleşen bir ulusun değişen peyzajını yeniden düşünmek ve canlandırmak için kullanılıyor.

Stacking Green / Vo Trong Nghia Architects, Ho Chi Minh

Stacking Green’in alışalmadık tasarımı mimari öncüller yerine yerel ev geleneklerinden esinlenerek yapılmış. Ho Chi Minh’in sokakları ve konutları halihazırda saksı bitkileriyle donatılmış halde ve bu proje bu fikri basitçe başka bir seviyeye taşıyor. Dört katlı konutun hem ön hem de arka cephesi sık sıralanmış saksı bitkileriyle kaplanarak organik kompoziyona bir düzen getirilmiş.

Naman Pure Spa / MIA Design Studio, Da Nang

Naman Pure Spa’nın ızgaralardan oluşan beyaz cephesi yalnızca ilgi çekici bir dekorasyon değil aynı zamanda tüm yüzeylere yayılan bitkiler için bir destek. Binanın asi görünümü aslında itinalı kompozisyonu gizlemiş, çeşitli odalar asma bahçelerle gizlenmiş. Bitkiler iç ve dış arasındaki ayrımı bulanıklaştırırken aynı zamanda spa kullanıcılarına mahremiyet sağlamakta.

Thao Dien House / MM++ Architects ile MIMYA, Ho Chi Minh

Mimarlar Thao Dien Evi’nin art-deco cephesini kaldırarak altındaki strüktürü açığa çıkarmışlar. Geriye kalan endüstriyel biçim yeşil bitkiler ve organik öğelerle dengelenmiş. Bina, yeni ve hatta fütüristik bir yapı gibi gözükse de, var olan banliyö tasarımı ve daha da önceye dayanan doğal çevre arasındaki çarpışmayı ifade ediyor.

Binh House / LANDMAK ARCHITECTURE, Thạch Thất, Hanoi

Binh Evi geçmişin bir diğer yorumu olarak karşımıza çıkıyor ve yalınlık aracılığıyla berrak bir görüş alanı yaratıyor. Tekil bir yeşil kütle, bu tuğla yapının 1. katındaki pencereden cepheye taşıyor. Yarattığı etki garip ama bir o kadar da güçlü. Vahşi doğa tarafından ele geçirilmiş bir bina görüntüsü oluşturmak yerine bitkiler binanın içinden saçılıyormuş hissi yaratıyor.

Growing Green Office / 102 Studio, Cầu Giấy, Hanoi

102 Studio, Hanoi’de daha önceden var olan dubleks bir binayı konut ve ofis mekanı içeren Growing Green Office’e dönüştürmüş. Bu iki program net bir şekilde farklı yüzlerle temsil edilmiş. Konutun dış cephesi değişmeden kalırken, ofisin cephesiyse çelik çerçeve bir iskelete indirgenmiş. Bu çerçeve aynı zamanda binayı çevreleyen bahçeye uzanarak, bitkilerin üzerine tırmanmasına imkan veriyor.

The Nest / a21 studio, Binh Duong

The Nest çelik çerçeve strüktür ve metal plakalardan oluşsa da üzerindeki dikey bahçeler projeye sıcak ve canlı bir hava katmış. Eski bir binaya yeşil bir cephe entegre etmek yerine, a21 studio tamamen yeni, düşük maliyetli ve bitki yaşamınını tasarımda ön plana çıkaran bir strüktür geliştirmiş. Zemin kat tamamen çevresine ve ağaçlı avluya açık olacak şekilde tasarlanmış. İç mekana ulaşmak için ise kullanıcıların ilk önce asma bahçeleri geçmesi gerekiyor.

Blooming Bamboo Home / H&P Architects, Cầu Diễn, Từ Liêm, Hanoi

H&P Architects tarafıdnan tasarlanan Blooming Bamboo Evi yeşil içine inşa edilmiş düşük maliyetli bir konut çözümü. Üretilen modüler tasarım aynı zamanda eğitimsel, tıbbi ya da diğer kamusal programları da desteklemek için kullanılabilir. Binanın tasarımı yerel kaynaklara göre farklı malzemelerden inşa edilebilecek şeilde esnek bir yapıya sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın