Vietnam’da Doğayla İç İçe Bir Tasarım: Longmen Qicun Art Design Center

Vietnam’da Doğayla İç İçe Bir Tasarım: Longmen Qicun Art Design Center

Vietnam merkezli mimarlık ofisi Studio Dali Architects ülkenin Sichuan Eyaleti, Pengzhou şehrinde bulunan Xiaoshi Köyü’nde beş yıllık bir çalışmanın sonucunda, Longmen Qicun Art Design Center projesini tamamladı.

Topluluk değerlerini geliştirmeye, bölgenin kültür ve endüstri mirasıyla bütünleşmeye odaklanılan çalışmada bir sanat galerisi inşa ederek halkın daha fazla kültürel aktivitelerin içerisine çekilmesi amaçlanmış.

Tasarımcılar, Longmen Dağları’nda bulunan Xiaoshi Köyü halkının dış dünyayla bağlantısını güçlendirmek için önemli bir adım atmaya karar vermiş ve projeyi planlarken, alanın gelecekteki diğer kullanımlarını ve topluluk faaliyetleriyle olan bağlantılarını da dikkate alarak esnek bir tasarım oluşturmuş.

Kasabanın girişinde, batıdan doğuya doğru uzanan iki dağ ve bir nehrin kesiştiği noktada yer alan proje alanın ortasındaki kasaba ve köyü birbirine bağlayan yaya yolu korunmuş ve daha fazla insanın binanın önünden geçmesi için proje yolun sol tarafında, plana uygun üçgen alan içinde planlanmış.

Binanın orta kısmı, dağlar, gökyüzü, esinti ve yağmur gibi çevredeki doğal ortamı ve demiryolu köprüsünün yeri gibi Xiaoshi Köyü’nün tarihi değerlerini içeren dairesel bir atriyum olarak tasarlanmış. Atriyumda, doğanın canlılığını ve kömür madenciliğiyle tanınan Xiaoshi Köyü’nün tarihini öne çıkaracak bir yaklaşım benimsenmiş.

Merkez avlunun etrafında insanların bina içinde rahatça gezinmesini sağlamak üzere dairesel bir hat tasarlanmış. Farklı yönlerde şeffaf cam duvarlar ile iç mekanın dönüşümlü olarak sergiler ve kırsal manzaralarla buluşması planlanarak insanlara ormanda olduklarını hatırlatarak doğaya olan sevgilerinin pekişmesi sağlanmış.

 

Etiketler

Bir cevap yazın