Vietnam’da Doğaya ve Çevresine Saygılı Konut: Diên Khanh House

Vietnam'da kentleşme, şehirden kırsal alanlara doğru güçlü bir şekilde ilerliyor. Kentlerde sıkça görmeye başladığımız evler, kırsal alanlarda giderek daha yoğun bir şekilde görünmeye başlıyor. Köylerin huzurlu ve sakin yaşantısını bozuyor. 6717 Studio tarafından tasarlanan Dien Khanh House ise, doğaya ve çevresine saygılı, rahat bir yaşam ortamı yaratmak için kırsal evlerin giderek kaybolan geleneksel aşinalığını korumaya çalışıyor.

Konut arsada geriye çekilerek, ön tarafta avlu için yeterli alan bırakılmış. Bahçe duvarının iki tarafı yeşil ağaçlarla birleştirilmiş tanıdık areca sıralarıyla dolu. Avlu Çin tuğlalarıyla döşenmiş, hem kiremitle bir bağlantı oluşturuyor hem de geleneksel Vietnam evlerinin tanıdık avlu görüntüsünü anımsatıyor.

Avludan eve giriş bölümünde manzara giderek değişiyor, mekan yükseklik olarak genişliyor, salon geniş bir atriyum boşluğu ile 1. kata bağlanıyor. Yemek odasının tavan yüksekliği arttığında mekan yavaş yavaş kapanmaya başlıyor. Koridor, mutfak alanını, tavan penceresini ve ebeveyn yatak odasını genişletiyor ve birbirine bağlıyor.

Yaşam ve dinlenme alanları, evin arasındaki atriyum ve çatı penceresi ile bölünmüş. Bu boşluklar aracılığıyla, doğal ışık ve rüzgar, binaya doğal olarak yönlendirilerek bina için ışık, doğal iklimlendirme yaratıyor.

Ebeveyn yatak odası, evin ortasında küçük bir bahçe bulunan bir atriyum ile yaşam alanı ve mutfaktan ayrılıyor. 2 yetişkin için tasarlanan oda, nadiren kullanıldığı için 1. katta düzenlenmiş ve yine bu atriyum ile birbirine bağlanmış.

Terrazzo geçmişte kullanılan tanıdık bir malzeme olduğu gibi arazinin dezavantajlarını da sınırlayarak aşinalık ve yakınlık yaratıyor. İç mekan tasarımı, çağdaş yaşamın sadeliğini, hayatı kolaylaştırmayı hedefliyor. Beyaz boya ve yer yer ahşap kullanımı ferah ve aydınlık bir iç mekan yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın