Vietnam’da Boşluklu Tuğla Cepheli Konut

G8A architects, Vietnam Da nang'da denize yakın bir arazide dört yatak odalı bir konut tasarladı.

“Tropikal dağ evi” olarak adlandırılan bu yeni konut projesinde, katlanmış beton çatı ve maşrabiye benzeri bir tuğla dış yüzeyle birleşiyor.

Kıyıdaki bir yerleşim bölgesinde yer alan konut pastoral bir ortama sahip. Bu ortamdan en iyi şekilde yararlanmak için G8A, gözenekli bir tasarım kullanarak dış ortamı içeriye davet ediyor. Binanın L şeklindeki biçimi nedeniyle deniz manzarası en üst düzeye çıkarılırken geniş bahçe, doğal çevreye saygı gösteriyor ve aileye serin bir iç mekan atmosferi yaratıyor.

Proje iki ana mimari unsur ile karakterize ediliyor. Bunlardan ilki geçirgen tuğla cepheler. İçeri doğru çekilen galerilerle birleşen, binayı saran bu gözenekli dış kaplama, güneş ışığını dağıtırken, çapraz havalandırma sağlıyor ve ana yaşam alanlarına panoramik manzara sunuyor. Zemin kattaki, açık havayla temas halindeki evin mutfak, oturma ve yemek alanı gibi sosyal fonksiyonlarını değişken hava koşullarından korunuyor.

Projenin ikinci anahtar unsuru, katlanmış beton çatı. İç mekanda, çatının pürüzlü beton yüzeyi açıkta bırakılırken üzeri turuncumsu-kırmızı pişmiş toprak kiremitlerle kaplanmış.

Tropikal dağ evinin malzemeleri, yalnızca uzun ömürlü olmaları ve iklime dayanıklılıkları için değil, aynı zamanda minimal ve doğal estetikleri için de seçilmiş. Çevredeki peyzajla harmanlandı. Ahşap, dokulu beton ve tuğlanın güçlü varlığı, konseptin organik doğasını vurgulayarak, aynı zamanda 4. yüzyıldan günümüze gelen, Danang’ın pişmiş tuğla işçiliğinin tarihsel bağlamına da atıfta bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın