Vietnam’da Bitkilerle Dolu Bir Konut

Limdim House Studio, Vietnam'ın Hue kentindeki dar bir arazi üzerine yeşil öğeleri ile öne çıkan bir konut inşa etti.

Konut, iç mekanının her zaman yeterli doğal ışık ve hava almasını sağlayan iki farklı cepheye sahip. Binanın ön tarafında yatay pencereli, katlanmış formda bir duvar bulunurken; arka tarafında bitki dolu bir havalandırma boşluğu yer alıyor.

Limdim House Studio, sıkışık bir doku içerisinde yer alan konutun yeterince doğal ışık ve hava almasını sağlamak için iki farklı cephe oluşturdu. Ön cephedeki katlanır biçimli duvar sert güneş ışığını engelliyor, binanın kışın şiddetli yağmurla başa çıkmasına yardımcı oluyor ve temiz havanın içeri kolayca girmesini sağlıyor.

Evin arka cephesinde yazın aşırı sıcağın ve kışın dondurucu yağmurun etkisini önleyen, eve hava ve ışık girmesini sağlayan gözenekli duvar sistemi bulunuyor. Bu sistem, iç cephede yer alan tavan penceresi ve cam açıklıklar ile birleştirilerek gün içerisinde güneş ışığının yeterli dağılımını sağlıyor.

“Arka taraftaki tavan penceresi ve havalandırma sisteminden yararlanarak, ev için yeşil bir katman oluşturmak için bahçeyi gözenekli duvar sisteminin hemen arkasına kurduk.”

Ev içi bahçe, doğal havalandırma görevi görerek, eve girmeden önce havayı daha serin ve daha temiz hale getirmenin yanı sıra sıcaklığı azaltıyor.

Yatak odaları ve banyodan ulaşılan bahçe, ev sahiplerine rahatlatıcı ve doğayla iç içe bir his uyandırıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın