Vietnam’da Bitkilere Kaplanmış Bir Fabrika

Vietnam’da Bitkilere Kaplanmış Bir Fabrika

Rollimarchini Architects ve G8A Architects tarafından Vietnam’ın Saygon şehrinde tasarlanan Jakob Factory Saigon’un cepheleri, güneş ve yağmurun engellenmesi için yatay saksı sistemi kullanılarak bitkilerle kaplandı.

İsviçreli ofis Rollimarchini Architects ve Singapur merkezli G8A Architects tarafından paslanmaz çelik tel üretiminde uzmanlaşmış bir İsviçre şirketi olan Jakob Rope Systems için tasarlanan Jakob Factory Saigon, tamamen bitkilerle çevrilmiş. 30.000 metrekarelik fabrika binası, Vietnam’ın en kalabalık şehri olan Ho Chi Minh City (diğer adıyla Saygon)’nin yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde, son on yılda büyük ticari gelişme görülen bir bölgedeki bir sanayi sitesinde inşa edilmiş.

Bina, son yıllarda bölgenin geniş alanlarında inşa edilen tamamı betondan yapılmış diğer imalat yapılarına zıt bir karakterde tasarlanmış. Mimarlar, endüstriyel siteye hakim olan tipik tek katlı fabrikalara daha ekolojik bir alternatif önermişler. Fabrikada, yatay olarak uzanan ve aşırı miktarda yer kaplayan bir plan yerine, yığılmış beton levhalar içeren iki dikey ana kanattan oluşan bir tasarım kullanılmış. Fabrikanın dikey yapısı sayesinde binanın toplam kapladığı alan azaltılarak, bir iç avlu içinde çekici ve işlevsel peyzajlı bahçeler için alan sağlanmış.

Bir avluyu çevreleyen iki ve üç katlı binaların düzeni, tipik Vietnam köylerinin yapısı örnek alınarak planlanmış. Eğri çatılı L şeklindeki yapıda, üretim alanlarının yanında korunaklı park alanları da oluşturulmuş. Çalışma alanları, hoş bir yeşil manzara sunarken aynı zamanda güneşi ve yağmuru engelleyen bitkilerle dolu yatay jeotekstil ekiciler içeren cephelerle çevrilirken, üretim hangarlarının bulunduğu alanda bölgenin geleneksel tropik havasına uygun havalandırma sağlayan gözenekli cepheler kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın