Vietnam’da Bitki Kaplı Anaokulu

Vietnam’ın Ha Long şehrinde konumlanan My Montessori Garden Anaokulu, Vietnam merkezli mimarlık ofisi HGAA tarafından tasarlandı.

My Montessori Garden, notlar ve testler içeren resmi bir müfredat kullanmak yerine çocukları doğal ilgi alanları geliştirmeye teşvik eden Montessori eğitim sistemini desteklemek için tasarlanmış. Çelik çerçeveli okulun etrafını saran metal örgü paneller, tırmanıcı bitkilerin yapıyı sarmasına imkân tanıyor.

Okulun konumlandığı alanın maksimum 10 yıllık kiralama süresi nedeniyle iki katlı basit bir çelik çerçeve üzerine kurulu yapı, kiralama süresi sona erdiğinde sökülmesi ve taşınması kolay olacak şekilde tasarlanmış. Alan daha önceleri halk tarafından sebze bahçesi olarak kullanılıyormuş ve HGAA tarafından geliştirilen bir konsept olan “bahçe okulu” hakkında bilgi veriyormuş.

Arazi alanı geniş olmamakla birlikte yatırımcı, çocukların bağlantı kurabileceği ve etkileşimde bulunabileceği, doğaya yakın bir öğrenme alanı yaratmak için alanın yüzde 50’den fazlasını bahçeye ayırmayı hedeflemiş.

İki büyük sınıfı barındıran oluklu çelikle kaplı kelebek çatılı iki yapı, zemin katta açık bir asfalt bahçeyi ve yukarıda yükseltilmiş bitki kaplı yürüyüş yollarını saran örgü panellerle çevrelenmiş. Yapının çelik çerçevesi iç mekânda açıkta bırakılmış. Böylece, basit paneller kullanılarak oluşturan iç duvarlar, öğretim alanlarının mümkün olduğunca esnek olmasını sağlamış.

Çelik çerçeve üzerindeki ağ, metal veya şeffaf plastik paneller, zemin kattaki bahçe alanı üzerinde bir gölgelik oluşturuyor. Ağaçların ve bitkilerin büyümesi için boşluklar ile ışık ve gölge alanları yaratıyor. Aynı zamanda ağaçların gölgesi aşırı ısınmanın da önüne geçiyor.

Üç metal merdiven ile ulaşılan üst seviye, aşağıdaki iki sınıf bloğunun önünden ve arasından geçerek T formu oluşturan birbirine bağlı ahşap köprüleri ve patikaları barındırıyor. Sınıflardaki pencereler ve sürgülü cam kapılar doğayla yakın ilişkiyi sürdürürken, yürüyüş yolunda açılan boşluklar farklı manzaralar yaratıyor.

HGAA ekibi My Montessori Garden tasarımıyla çocukları meyve, sebze ve çiçek dikmeye ve bakımını üstlenmeye teşvik eden, eğitim ortamında olumlu gelişmeye katkıda bulunan basit, etkili ve pratik bir model sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın