Vidrà’da İkiz Ev

Sau Taller d’Arquitectura tarafından tasarlanan ikiz ev İspanya, Vidrà’da yer alıyor.

Calle de la Font caddesinde yer alan arsa, kuzey-güney ekseninde dört metreden fazla kot farkına sahip, engebeli zorlu bir topoğrafyaya sahip. Arsanın güney cephesindeki %20’den daha fazla eğime sahip yol, evi kuzey cephesindeki düz açıklığa kadar sarıyor. Ayrıca, evler arsa yerleşiminden dolayı tüm gün güneş ışığından yararlanıyor ve Bisaura Dağları, şehir ve kiliseyle çan kulesi gibi bir manzaraya bakıyor.

Proje arsanın sahibi Vivet de Vidrà Carpentry tarafından geliştirilmiş. Projenin ana hedefleri, bir yandan düşük çevresel etki ve yüksek enerji verimliliği sağlamak, diğer yandan yüksek kaliteli ürünü rekabetçi bir maliyetle sunmak ve son olarak peyzajla bütünleşik bir tasarım önermek.

Bu üç hedefin gerçekleşmesine yönelik, yapım süreci boyunca doğal, brüt materyaller kullanılarak çevreye etkiyi azaltmak yapının en önemli karakteristik özelliği haline gelmiş. Bu sebeple, arsanın üzerine büyük bir beton kaide yerleştirilmiş.

Tüm proje lamine ahşap strüktür, üç katmanlı ahşap panel, ahşap yünü yalıtım ve ahşap-çimento karışımı nefes alan cephe ile kuru inşaat yapılmış. Ayrıca, stratejik yerlere minimum sayıda açıklık ekleyerek güneş ışığından faydalanılıyor. Böylece, yapıda neredeyse hiç ısı köprüsü olmadığından binanın ömrünü uzatılıyor.

Yapım süresince standardizasyon ve BIM kullanılmış. Mekanın organizasyonu kullanılan panellerin 1/25 oranında modüllerinden oluşuyor. Bu sayede, atık malzeme çıkması önleniyor ve maliyet fazlasıyla düşürülmüş. Projenin planı da maksimum verim alınacak şekilde düzenlenmiş. Kullanılmayan hiçbir geçiş alanı kalmıyor ve tüm zemin planı banyo, mutfak gibi ıslak hacimlerden oluşan bir çekirdeğin etrafında şekillenmiş.

Son olarak, Biasura peyzajı çok iyi okunarak bir strateji izlenmiş. Sadece cephedeki ahşap, seramik ve kompozit paneller peyzaja hizmet etmekle kalmıyor. Yapı aynı zamanda hacmin kendisi de küçük ve dikey açıklıkları ve güney cephesindeki büyük deliklerle öne çıkıyor. Hacim tıpkı Vidrà’nın 19. yy’daki karakteristik çiftlik evleri gibi bulunduğu araziyi soyutluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın