Vibe Guide Projesi Kentteki ‘Yaşam Tarzlarını’ ve ‘Olayları’ Minyatür Bir Gerçeklikte Ele Alıyor

EKA Creative Studio tarafından geliştirilen Vibe Guide projesi, sıradan bir haritanın değişkeni olan ‘mesafeler’ ve ‘konumlar’ yerine; kentteki ‘yaşam tarzlarını’ ve ‘olayları’ minyatür bir gerçeklikte zamandan bağımsız olarak ele alıyor. Vibe Guide her bir mekanın neden olduğu çeşitli davranışsal desenler ile kentin ruh hali (rehberi) haritasıdır.

EKA, multidisipliner tasarımcılarla yaratıcı fikirler geliştirmeyi amaçlayan ve etki odaklı tasarım projeleri yürüten bir kolektif stüdyodur.

EKA Creative Studio tarafından gerçekleştirilen Vibe Guide projesi, sıradan bir haritanın değişkeni olan ‘mesafeler’ ve ‘konumlar’ yerine; kentteki ‘yaşam tarzlarını’ ve ‘olayları’ minyatür bir gerçeklikte zamandan bağımsız olarak ele alıyor. Birey ve toplulukların onları tanımlayan anlık davranışlarını kent ve mimarlık bağlamında bir arada nasıl var olduklarını deneyimlemeye odaklanıyor. Her bir mekanın neden olduğu çeşitli
davranışsal desenler ile kentin ruh hali (rehberi) haritasıdır.

Birçoğumuz şehirde, her bir farklı hayatın yaşandığı bambaşka semtlerde başka insanlar olabiliyoruz ve bizim gibi farklılaşmış hayat tarzlarını kolayca gözlemleyebiliyoruz. Bazen bu değişkenliği görmemiz için metroya atlayıp 10 dakikalık yol gitmemiz bile yetebiliyor. Bu deneyimlere bağlı olarak neden mesafelerin denklemden çıkarıldığı bir kent rehberi yapılamasın? Sıkıştırılmış semtlerin baskın karakterlerini analiz edip deneyimleyebileceğimiz bir yaşam alanı!

Vibe Guide, seni kent karmaşasında düşüp kalkan bin benzemez ruh(spirit) ile zamanından kopararak sıkıştırılmış yeni gerçekliğine atmaktadır. Nereye gittiğinin, aslında kim olduğunun bir önemi yoktur artık. Kentte kendini nasıl tanımladığın (Vibe’ın) bu gerçeklikte sana hayat verir. Peki kim olmak istiyorsun? Çarpıntının doruklarına ulaşana dek 3. nesil bir kahvecide kasım kasım oturan bir üniversiteli misin? Sonsuz revizeli yaz planı yapan bir beyaz yakalı mısın? Yoksa, bohem yaşam tarzı ruhuna işlemiş metroda gitar çalan genç misin? Giydin cicilerini ve çıkaracağım Galata Kulesi’ne bugün sevgilimi diye tutturan bir umutsuz aşık mısın? Hiç fark etmez artık buraya aitsin.

Vibe Guide ile çıktığımız yolculukta, kente farklı perspektiflerden bakacağız ve sıkıştırılmış bu gerçeklikte rehberiniz olacağız.

Vibe Guide ekosistemi hakkında daha fazla bilgi almak için, Vibe Guide Instagram hesabı ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın