V+FAZLASI İstanbul’daydı

Farklı mesleklerden 10 konuşmacının, zihin açıcı kısa sunumlarından oluşan V+FAZLASI serisi, Ankara ve İzmir'den sonra, dün İstanbul'da seyircilerle buluştu.

VitrA’nın tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik temaları etrafında, farklı mesleklerden 10 konuşmacının yedi buçuk dakikalık konuşmalarından oluşan V+FAZLASI etkinliği 9 Mayıs’ta Harbiye Askeri Müze’de yapıldı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri genel müdürü Levent Giray’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlikten aldığımız kısa notlar için aşağıya devam edebilirsiniz:

Tasarım V+FAZLASI

V+FAZLASI İstanbul, Levent Çırpıcı’nın “Tasarım ve Fazlası” başlıklı konuşması ile başladı. Sağlık mekanlarında uyguladıkları tasarım yöntemleri üzerine konuşan Çırpıcı, Zoom TPU’nun tasarımını yaptığı, inşa edilmiş projeler üzerinden “iyileştiren mekanları” anlattı.

V+FAZLASI serisinin ikinci konuşmacısı Cemal Çobanoğlu, “Babamda İyi Tasarım Yapar” başlıklı sunumunda “Good Design” kavramı üzerinde durdu. Çobanoğlu, Meksika’dan çıkan Acapulco Chair’ın hikayesinden Galata balıkçılarının taburelerine, oradan Dieter Rams’in manifestosuna bağlanarak, iyi tasarımın sezgisel ve duygusal yönünü vurguladı.

Etkinliğin tasarım başlığı altında sunum yapan son konuşmacısı Utku Lomlu “Kötü tasarım yeni problemler yaratır.” dedi. Lomlu, “İyi Tasarım Cennete, Kötü Tasarım Her Yere” başlıklı konuşmasında kötü tasarımların neden olduğu skandallardan örnekler verdi ve mimarları grafik tasarımcılarla beraber çalışmaya davet etti. 

İnovasyon V+FAZLASI

İnovasyon başlığı ile devam eden etkinliğin bir sonraki konuşmacısı Şahin Ekşioğlu oldu. Ekşioğlu, “Yapay zeka pek çok mesleği ortadan kaldıracak.” diyerek başladığı konuşmasına iç rahatlatan bir öngörüyle devam etti: “Mimarlık mesleği endüstri 4.0’ın bileşenleriyle uyumlu olacak.” 

İnovasyon bölümünün ikinci sunumunu yapan Burak Karabey, “Geometri-Mimari-İnovasyon Üçgeninde Zihni Sinir’ce Bir Yolculuk” başlıklı sunumunda, disiplinler arası etkileşimi kullanabilen yaratıcı insanı, “homocreavitus”u anlattı. 

Gökçe Özdamar’ın “Bioplastik Düşler” sunumunda doğaya zarar vermeyen malzemeler üretmek konusunda daha gözü pek olmamız gerektiğinden bahsetti. Petrol bazlı olmayan, yeni ve yenebilir malzeme arayışları üzerine konuşan Özdamar, bioplastiğin mimarlık ve tasarım alanında, gelecekteki olası yerini anlattı.


Sürdürülebilirlik V+FAZLASI

Handan Türkoğlu “sürdürülebilir kentsel gelişme” üzerine konuştu. Kentsel yaşam kalitesi ve sürdürülebilirliğin birbirini desteklediğini söyleyen Türkoğlu, İstanbul’da yaptıkları yaşam kalitesi araştırmasının sonuçlarından örnekler verdi. 

Sürdürülebilirlik başlığı altındaki sunumlar Emir Drahşan’ın “Başka Bir Yaşam Mümkün” başlıklı konuşması ile başladı. Mimarlara biçilen “finans sektörünün silahşörleri” rolünden sıyrılmanın mümkün olduğunu söyleyen Drahşan, 8 kişilik bir ekiple hayata geçirdikleri, ekolojik köy kurma sürecini anlattı.

Onaranlar Klubü’nden Ufuk Emin Akengin, sürdürülebilirlik başlığının ikinci konuşmacısı oldu. “Onar, Üret, Paylaş” başlıklı konuşmasına retim dinamiklerinin tarihçesi ile başlayan Akengin; atma onar, tüketme üret, atma paylaş dedi. Kendilerini “maker hareketi”nin parçası olarak gördüklerini söyleyen Akengin, Onaranlar Kulübü’nün kamusal alanda yaptığı müdahalelerden örnekler gösterdi. 

V+FAZLASI serisinin son konuşmacısı, marka danışmanı Göksemin Gökalp Özdemir sunumuna teknolojinin ne olduğunu sorarak başladı. Zamanın ruhunu yakalamanın önemini anlatan Göksemin Gökalp Özdemir, Vitra ürünlerinin teknoloji ile ilişkisinden bahsetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın