Versay’da Tuğla Parçaları ile Yapılan Konut Onarım Projesi

The Atelier Delalande Tabourin (ADT), Versay’da tuğla parçalarıyla oluşturduğu modern ve aktivist konut projesini tamamladı.

Fotoğraflar: Maxime Delvaux

Malzeme Kaynakları

Tuğladan yapılmış eski yerel projelerden elde ettikleri yan ürünlerin ve atık maddelerin uzun süre işlenmesi sonucu üretilen bir malzeme olan “tuğla parçaları”, projenin ana malzemesi olarak kullanılmış.

Orijinal iç mekan düzeni dört adet mimari müdahale ile modifiye edilmiş. Mimari müdahaleler ise şu şekilde: mevcut döşeme tahtalarının delinmesiyle farklı seviyede ışık kaynakları ve yeni sirkülasyon alanları yaratılmış.

Bu eklemeler; Anna Saint-Pierre ile yapılan uzun soluklu araştırma sürecinin sonuncu olarak, deforme olmuş tuğlaların ezilmiş parçalarından elde edimiş. Anna Saint-Pierre, materyallerin yeniden kullanımı üzerine araştırmalar yapan bir tasarımcı. Bu malzeme kullanılarak yapılmış olan yeni çatı pencereleri, orijinal cepheyi oluşturan altı büyük dikey tuğla stelin görsel bir uzantısı.

Versay’da Örnek Bir Onarım

Onarılan yapı, Versay’ın merkezinde yer alan 1950’lerin yerleşim alanlarından birinde yer alıyor. Cephe, altı büyük dikey tuğla stelden oluşuyor. Oluşturduğu dikeylik ve malzeme özelliklerinin sağladığı kontrast ile yapının devasa, kübik yapısını hafifletiyor.

İç mekanın orijinal hali karanlıkmış ve alanların dağıtımını algılamak oldukça zormuş; kullanılmayan geniş bodrum katı izole ediyor ve yaşam alanlarının çevredeki bahçeyle bağlantısını kesiyormuş. Bu mekansal zorlukların sonucunda, dört adet mimari müdahale; mevcut döşeme tahtalarının delinmesiyle ortaya çıkan geniş tavan pencereleriyle oluşturulmuş. Bu sayede materyal her seviyede etkileyici bir nitelik kazanmış.

Mevcut yapıya yapılan müdahaleler; mekanlar arası geçişleri yumuşatırken mekanın, geometrik ve dairesel sirkülasyon hareketleriyle yeni yaşam deneyimleri sunmasını sağlamış. Bu radikal değişim aynı zamanda sıklıkla yok sayılan ya da herhangi bir fiziksel histen mahrum bırakılan sirkülasyon alanlarının önemini ve duygusunu yeniden kazandırmayı hedefliyor.

Bir Malzeme Araştırma Projesi

Ile-de-France bölgesindeki tuğla işlerinin yeniden işlenmesiyle ortaya çıkan malzemelerle yapılan müdahaleler, mevcut stellerde kullanılan malzemenin modern ve makul biçimde genişletilmesini sağlamış. Bu aşınmış betonun değerliliği ise Anna Saint-Pierre ile yapılan “kaynak analizi” sırasında başlayan uzun soluklu araştırma sürecinin bir sonucu.

DeWulf tuğla işlerinin ziyareti sırasında, “kırıntı” olarak adlandırılmış olan devasa kırık yığını anında ekibin ilgisini çekmiş. Bu beraber-ürün; çözülmemiş, deforme ve fazlaca fırınlanmış tuğlaların sanayi sitesinde ezilmesiyle oluşturulmuş. Bu andan sonra ekibin projenin ana malzemesi olarak kullanmak istediği malzemenin bu olduğu açıkça anlaşılmış.

The Cemex ve Sols şirketleriyle, iç ve dış mekan döşemelerindeki granülometri ölçümü için yapılan işbirliği sonucunda uzun bir test ve prototip üretimi süreci başlamış. Dikey ışık kaynaklarıyla benzer şekilde, kullanıcılara farklı mekansal dizileri incelikli bir şekilde gösterebilmek için döşemelerdeki “kırıntı” yoğunluğuyla ilgili deneyler yapılmış.

Mekanın Tarihini Korumak

ADT, yapının eski iç mekan düzenini, seçilen kırık bazlı malzeme ile ortaya çıkarmak istemiş. Örneğin odaların eski izlerini vurgulayarak ya da salondaki mevcut traverten döşemeyi -karşı duvar banketinde görülebilen- bir dekorasyon elementi olarak yeniden kullanarak bunu yapmayı başarmış.

Bu modern ve aktivist onarım -malzemenin duyusal kalitesi sayesinde- mekansal ve duygusal deneyimi üst düzeye taşıyor. Aynı zamanda da yerel ve tarihi dokuyu korumayı da ihmal etmiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın