Venedik’te Kent Turizmini Büyük Veri Yoluyla Yeniden Düşünmek

"The Consumed City: Rethinking Urban Tourism in Venice through Big Data", European Cultural Centre'ın küratörlüğünü yaptığı "Time Space Existence" sergisi kapsamında 18. Venedik Mimarlık Bienali'ne paralel olarak Palazzo Mora'da sergileniyor.

MIT’te araştırmacı olan Carmelo Ignaccolo’nun küratörlüğünü yaptığı The Consumed City sergisi, haritalar ve animasyonlu görselleştirmeler aracılığıyla konaklama (6.642) verilerini kullanarak Venedik’teki turizmin mekansal bir araştırmasını anlatıyor.

“Bir zamanlar güçlü bir denizcilik cumhuriyetinin kalbi olan Venedik’in tarihi şehri, 1950’lerin başından bu yana, yakın geçmişte 21. yüzyıl kitle turizmi de dahil olmak üzere sayısız sorun nedeniyle 120.000’den fazla sakinini kaybetti. Bu iç içe geçmiş sosyo-ekonomik dinamikler, Venedik şehrini varoluşsal bir bilmeceye soktu: Venedik hem turistik bir yer hem de yaşamak için güzel bir yer olabilir mi?”
Carmelo Ignaccolo

“The Consumed City: Rethinking Urban Tourism in Venice through Big Data” from Carmelo Ignaccolo on Vimeo.

Proje Hakkında
Kitle turizminin Venedik gibi tarihi yerler üzerindeki baskısı, bir şehrin sakinlerini korurken kültürel mirasını paylaşma sorumluluğu hakkında büyüyen bir tartışma yarattı. Bununla birlikte, şehir sakinlerinin faaliyetleri ile turistlerin faaliyetleri arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamak için mekansal verilerden sıklıkla yeterince yararlanılmamaktadır.

“The Consumed City”, haritalar ve animasyonlu görselleştirmeler aracılığıyla, Airbnb, Tripadvisor ve Google Haritalar’dan alınan verileri kullanarak Venedik’teki turizmin mekansal bir araştırmasını anlatıyor. Proje, kentin turizm dinamiklerinin karmaşıklığını göstermek için haritalar ve büyük veri analitiği sunuyor. “The Consumed City”, “tüketilen” şehirlerde mekana özgü politikaları ilerletmek için bu araçların potansiyel kullanımına yönelik bir prototip.

Bu çalışmanın erken bir versiyonu, 2021’de çevrimiçi olarak yayınlanan “Venice Masked” dijital sergisinde yer almıştı.

Künye
Proje Küratörü: Carmelo Ignaccolo
Bilimsel Denetim: Sarah Williams
Araştırmacılar: Emily Levenson, Melody Phu, Leo Saenger, Yuke Zheng
Dijital animasyon tasarımcısı: Ting Zhang
Sergi Tasarım Asistanı: Dila Ozberkman

Etiketler

Bir yanıt yazın