Venedik’te Baltık Pavyonu Bölgedeki Yeni Mekânsal Pratikleri İnceleyecek

Venedik'te sergilenecek ve bağlantılı etkinliklerle desteklenecek Baltık Pavyonu, bölge ülkelerini sınırları gözetmeksizin birbirine bağlayan mekansal olasılıklar üzerine yoğunlaşacak.

2016 Venedik Bienali’nde sergilenecek; Estonya, Letonya ve Litvanya’yı temsil eden Baltık Pavyonu “etkisiz” bir bölge olarak tanımladığı bölge hakkında, ulusal sınırların boyunduruğunda kalmadan hayata geçirilen, bölgeyi yeniden planlamaya yönelik çalışmaları inceleyecek. Pavyon, Baltık Devletleri’ndeki yapılı çevreyi ortak bir fikir mekânı olarak ele alacak. Enrichetto Capuzzo tarafından tasarlanan brütalist spor salonu Palasport Arsenale’de yer alacak sergiye bir seri bağlantılı etkinlik eşlik edecek. Pavyon ve etkinlikler “a non-linear stratigraphy”(çizgisel olmayan katman bilimi) temasıyla sunulacak. 


Serginin küratörleri (Kārlis Bērziņš, Jurga Daubaraitė, Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Johan Tali, Laila Zariņa ve Jonas Žukauskas), bölgedeki son jeopolitik gelişmeler göz önüne alındığında, Baltık Devletleri arasında yeni, bütünleştirici ve Avrupa Birliği’nin temellerini destekleyecek yeni mekânsal pratiklerin başlatılması gerektiği fikrindeler. Doğalgaz depolanan gemi “FSRU Independence”ve Baltık ülkelerinde uygulanan tren yolu projesi “Rail Baltica” gibi birçok yeni altyapı projesinin bu yeni türde mimarlığa örnek olabileceğini savunuyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın